ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσίευμα της εφημερίδας die Zeit προσπαθεί να εξηγήσει στους Γερμανούς που πήγαν τα 244 δισ. ευρώ δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα.
«Πέντε χρόνια μετά από αυτή την επιχείρηση διάσωσης, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Η χώρα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Η οικονομία έχει βυθιστεί στην πιο μακρά ύφεση από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λαός έχει φτωχύνει, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Και το βάρος του χρέους είναι υψηλότερο σήμερα παρά ποτέ. Αυτό εγείρει το ερώτημα: τι έχουν κάνει οι Έλληνες με τα δισεκατομμύρια που πήραν; Η απάντηση είναι: τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας άλλωστε δεν έφθασε ποτέ στην Ελλάδα».
Κάνοντας μια αναδρομή η εφημερίδα θυμίζει ότι την άνοιξη του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές πήρε δάνεια 110 δισ. ευρώ: 30 δισ. από το ΔΝΤ και 80 δισ. με διμερείς συμφωνίες με χώρες της ευρωζώνης. Τα κονδύλια αυτά υποτίθεται ότι μέσα σε μια τριετία θα βοηθούσαν την Ελλάδα να ανακάμψει, αλλά η χώρα βυθίστηκε περισσότερο στην ύφεση και η πρόσβαση στις αγορές μετατέθηκε στο μακρινό μέλλον.
Στην αρχή λοιπόν, οι δανειστές προσπάθησαν να δώσουν κι άλλα περιθώρια παρατείνοντας τη λήξη των δανείων από 5 σε 15 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι η Αθήνα χρειαζόταν κι άλλα χρήματα. Ετσι εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ αν και μέχρι τότε δεν είχε εκταμιευτεί ακόμα ποσό 35 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο. Η ωρίμανση των δανείων μετατέθηκε στα 15 και 30 χρόνια, ενώ μέρος αυτής της δεύτερης προσφοράς ήταν και το γνωστό PSI, δηλαδή το κούρεμα ύψους 107 δισ. ευρώ του χρέους που είχαν στα χέρια τους οι ιδιώτες δανειστές.
Από τα συνολικά δάνεια μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 230 δισ. και «κρίνοντας από το μέγεθος της οικονομίας της Ελλάδας, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό». Τι έγινε λοιπόν με αυτά τα χρήματα;
«Από την αρχή της "διάσωσης" η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 1/4 της οικονομίας της- αποτέλεσμα των πολύ αυστηρών μέτρων λιτότητας» γράφει η Zeit. «Το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1/3. Η ανεργία αυξήθηκε από το 8,9% στο 27% και παρά τις αναδιαρθρώσεις του χρέους, τώρα το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο: το 2009 ήταν 301 δισ., δηλαδή 127,1% του ΑΕΠ και σήμερα είναι 312,7 δισ., δηλαδή 175% του ΑΕΠ. ... Η Ελλάδα βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο: πολύ αυστηρή λιτότητα, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, νέα χρέη, χωρίς κανένα μέχρι σήμερα πρόγραμμα ανάπτυξης. Και οι Ελληνες δεν είδαν σχεδόν τίποτα από αυτή τη βοήθεια. Μόνο περίπου του 1/10 του ποσού διατέθηκε για τις δαπάνες της κυβέρνησης, προκειμένου να καλυφθούν κενά του προϋπολογισμού- το 90% των δανείων χρησιμοποιήθηκαν σε αποπληρωμή χρεωστούμενων δόσεων, καταβολές τόκων, επαναγορά κρατικών ομολόγων και ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών».
Με εξαίρεση δηλαδή το 12% του χρέους που βρίσκεται ακόμα στα χέρια ιδιωτών, τα χρήματα επιστρέφουν στον EFSF, τις χώρες μέλη που έχουν δανείσει την Ελλάδα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καταλήγει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι το ζητούμενο των τωρινών διαπραγματεύσεων είναι οι υπόλοιπες δόσεις του δεύτερου πακέτου, χρήματα τα οποία και αυτά θα επιστρέψουν στους δανειστές, για να ξοφληθούν οι προηγούμενες οφειλές. Φαύλος-κύκλος αδιεξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου