............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Yποψήφιες πόλεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Για τη χώρα μας, το έτος 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με αυτό το σκεπτικό, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επιστρέφει στην Ελλάδα, και έτσι, το 2021, μία ελληνική πόλη θα μοιραστεί το χρίσμα με μια πόλη της Ρουμανίας.

Σημειωτέον ότι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985 και από την ανήσυχη Μελίνα Μερκούρη. Η Θεσσαλονίκη έλαβε τον τίτλο το 1997 και ακολούθησε η Πάτρα το 2006.
Μετά τη σχετική προκήρυξη, πολλές ελληνικές πόλεις εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να διεκδικήσουν τον τίτλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία δεν είναι διόλου εύκολη και ότι χρειάζεται συστηματική προετοιμασία.
Έως σήμερα, περισσότεροι από δεκαπέντε δήμοι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν, από την Κρήτη μέχρι τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη, αλλά και τους Δήμους Αμαρουσίου, Πειραιά-Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, Βόλου, Ρόδου, Κω, Ναυπλίου, Σπάρτης, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Σύρου-Κυκλάδων, Ελευσίνας και φυσικά της Τρίπολης.
Τι θα λάβει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Πέρα από τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο δήμος από την ΕΕ), σημαντική είναι η διεθνής της προβολή, αλλά και όλος ο κύκλος εργασιών για τα έργα που θα πραγματοποιήσει θα είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή.
Σημειωτέον ότι κάθε πόλη που ενδιαφέρεται, θα πρέπει να καταθέσει τον φάκελό της έως τις 23 Οκτωβρίου του 2015. Έως τότε, δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι Δήμοι θα είναι πραγματικά έτοιμοι. 
Σήμερα, παρουσιάζονται οι πιο «έτοιμες» ίσως αντίπαλες πόλεις της Τρίπολης, ή τουλάχιστον εκείνες που φαίνεται ότι θέλουν τον τίτλο πολύ: Η Καλαμάτα, η Ελευσίνα και η Σύρος.
Η Καλαμάτα 
Πόλη ιστορική, μεγάλο λιμάνι, προσφάτως και διεθνές αεροδρόμιο.
Η πόλη διαθέτει έντονη και πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ως προς το έτος-ορόσημο και για την Ελληνική Επανάσταση, στην Καλαμάτα συντάχθηκε η προκήρυξη της μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις ευρωπαϊκές αυλές, που αποτέλεσε και την ανακοίνωση της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα. 
Ακόμη, η πόλη της Καλαμάτας έχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ένα εξαιρετικό καινούργιο κτίριο χορού, ενώ δίπλα στην Καλαμάτα βρίσκεται η Μάνη με την ξεχωριστή ομορφιά της και η αρχαία Μεσσήνη με τρία αρχαία θέατρα. Στα προτερήματα: η πόλη είναι καθαρή, έχει λάβει βραβεία για την ανακύκλωση, λειτουργεί εκτεταμένο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, ετοιμάζει πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, ένα πρόγραμμα ένταξης παιδιών Ρομά σε σχολεία είναι ήδη σε εφαρμογή, εκπονείται σχέδιο για μικρούς κήπους σε γειτονιές. Ακόμη, έχει πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και χορωδίες, τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά.
Η Σύρος 
Το πανέμορφο νησί βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η Σύρος εμφανίζεται ιδιαιτέρως αναπτυγμένη οικονομικά, ανάπτυξη που στηρίζεται στον τουρισμό, στη λειτουργία του ναυπηγείου, στην υψηλή αγροτική παραγωγή (κυρίως χάρη στην ύπαρξη δεκάδων θερμοκηπίων), στην παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών και στη λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
Εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική ζωή: το Θέατρο Απόλλων, το Θέατρο «Ευανθία Καΐρη», το Βιομηχανικό Μουσείο, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο, οι δραστήριοι πολιτιστικοί της σύλλογοι, η πλούσια μουσική παράδοση, το Συνεδριακό Κέντρο, το Ενυδρείο στην Άνω Σύρο, που σκοπό έχει να γνωρίσει το κοινό τη θαλάσσια ζωή του Αιγαίου. Της λείπει κάτι; Τίποτε απολύτως.
Μια σταλιά τόπος, με μόλις 20.000 κατοίκους, αλλά ολοζώντανος και ανήσυχος, με μοναδικές φυσικές ομορφιές, διοργανώνει κάθε χρόνο σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα -επτά διεθνή φεστιβάλ ανάμεσα στα άλλα- και είναι σημαντικός τουριστικός πόλος. Μάλιστα, το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι η Σύρος δεν θέλει να κατεβεί μόνη της σε αυτή τη μάχη, αλλά σκοπός της είναι η προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στο σύνολό του, καθώς έχει εξασφαλίσει τη σύμπραξη και άλλων νησιών των Κυκλάδων. Συνεργασία, πολιτισμός, και πολλή δουλειά στηρίζουν την υποψηφιότητα της Σύρου.

Η Ελευσίνα

Η Ελευσίνα ήταν η πρώτη πόλη που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μιλώντας στη «Lifo», η κυρία Κέλλυ Διαπούλη, θεατρολόγος και πολιτιστική διαχειρίστρια, μέλος της ομάδας που ετοιμάζει τον φάκελο της υποψηφιότητας της Ελευσίνας, είπε: 
«Νομίζω ότι είναι γενική η απαίτηση των ντόπιων να γίνει η πόλη τους Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Είναι κάτι που ο κόσμος το έχει ανάγκη. Η Ελευσίνα και τα περίχωρά της είναι από τις πιο υποβαθμισμένες και παραμελημένες περιοχές της Αττικής και γενικότερα της χώρας. Τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, η Ελευσίνα έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια να ανακτήσει τους βιομηχανικούς χώρους, έχοντας δημιουργήσει τα Αισχύλεια, που δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που προσκαλεί καλλιτέχνες αλλά δίνει χώρο και χρόνο στον καλλιτέχνη να γνωρίσει και να ζυμωθεί με την πόλη, και μέσα από αυτήν τη συνάντηση να παραγάγει καινούργιο έργο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολυπολιτισμική πόλη, η οποία για αιώνες είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, μέχρι που επανακατοικήθηκε αρχικά από τους Αρβανίτες, στη συνέχεια από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και τέλος από νησιώτες που ήρθαν να δουλέψουν στα εργοστάσιά της. Εξ ου και το Λαογραφικό Φεστιβάλ του Ιουνίου που οργανώνουν οι εθνοτοπικοί σύλλογοι ως μια απόπειρα να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους οι διαφορετικοί πληθυσμοί».


____________________
http://www.arcadiaportal.gr/news/treis-dynates-ypopsifies-poleis-gia-tin-politistiki-proteyoysa-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου