Ελλάδα
Με το εμπλουτισμένο προσχέδιο των επτά ελληνικών προτάσεων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ώστε να επιδιωχθεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.
«Για μια ακόμα φορά διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την καταστροφή της χώρας και "πιστωτικό γεγονός" που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία την Ελλάδα» σχολιάζουν πηγές του Μαξίμου, λέγοντας πως η δόση προς το ΔΝΤ, 310 εκατομμύρια ευρώ, πληρώθηκε κανονικά, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η έκδοση των εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ, ενώ ομαλή ροή θα υπάρξει και στις δύο υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν μέσα στον Μάρτιο. «Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Ας μην… ανησυχούν, λοιπόν» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ.
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ενώ έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.
Την Τρίτη 3 Μαρτίου, η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η EBRD, η οποία θα επενδύσει πάνω από 500 εκ. ευρώ μέσα στο 2015, είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα, ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.
Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται :
Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων , η καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού , η Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών, Μείωση της γραφειοκρατίας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, που είναι αισιόδοξες για αλλαγή κλίματος τη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να ξεκινήσουν σε υψηλό επίπεδο οι συζητήσεις,( όπως προέβλεπε η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη) και προτείνει η επόμενη συμφωνία να έχει τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Νέο μνημόνιο το «συμβόλαιο» δηλώνει η ΝΔ.
Η Ν.Δ. δεν μπορεί να εξηγήσει ότι υπήρχε και άλλος δρόμος εκτός από τα μνημόνια η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Σκληρή κριτική και από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Αντιθέτως, o Economist θεωρεί ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών είναι απολύτως εφικτή.
Παρά τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ο Economist (το τμήμα Intelligence Unit) συνεχίζει να πιστεύει ότι ένας συμβιβασμός είναι δυνατός. Καμία πλευρά δεν θέλει να ρισκάρει τις αβέβαιες –και πιθανώς καταστροφικές- συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Τι είδους συμφωνία λοιπόν μπορούν οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης να προσφέρουν και τι μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να πουλήσει στους Έλληνες και στον κυβερνητικό του εταίρο;
Τα τρία στοιχεία μιας νέας συμφωνίας θα περιλαμβάνουν ορισμένες παραχωρήσεις αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, μια προσαρμογή των μη ρεαλιστικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και την αντικατάσταση του προγράμματος διάσωσης με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο η Ελλάδα θα έχει περισσότερη συμμετοχή, αλλά το οποίο παρόλα αυτά υπόκειται σε ένα καθεστώς επιτήρησης».
Για πολιτικούς λόγους, αναφέρει ο Economist, που προκύπτουν από την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων ανά την ήπειρο, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορεί να φανούν ότι κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα χωρίς να πάρουν κάτι συγκεκριμένο πίσω ως αντάλλαγμα.
Διαβάστε περισσότερα για το Eurogroup της Δευτέρας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου