Διεθνή
Η Ελληνική κυβέρνηση και οι προτάσεις της δίνουν μια ευκαιρία στην Ευρώπη να ξαναβρεί το βηματισμό της και να απεγκλωβιστεί από το δόγμα της λιτότητας, συμφωνούν τρεις ευρωβουλευτές της Αριστεράς.
Η Ελληνική κυβέρνηση και οι προτάσεις της δίνουν μια ευκαιρία στην Ευρώπη να ξαναβρεί το βηματισμό της και να απεγκλωβιστεί από το δόγμα της λιτότητας, συμφωνούν τρεις ευρωβουλευτές της Αριστεράς.
Τη σημασία που έχει για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup τόνισε η ευρωομάδα της Αριστεράς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι ευρωβουλευτές της, Γκάμπι Τσίμερ (Πρόεδρος της Ευρωομάδας), Πάμπλο Ιγκλέσιας (Γραμματέας των Ποδέμος – Ευρωβουλευτής) και Δημήτρης Παπαδημούλης (Αντιπρόεδρος του ΕΚ – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).
Η Γκάμπι Τσίμερ έκανε ευρεία αναφορά στην Καγκελάριο Μέρκελ λέγοντας πως είναι παγιδευμένη στις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ευρώπη κατόπιν δική της υποδείξεως.
Όπως επεσήμανε, η πρόκληση μεταξύ άλλων είναι να βγούμε μαζί από την κρίση με θετικά μηνύματα για την ΕΕ και όχι να αντιμαχόμαστε.
Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, υπογράμμισε ότι η ρεαλιστικότητα της πρότασης του Συριζα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναζητά μια αμοιβαία επωφελή λύση που περιλαμβάνει την αποπληρωμή των χρεών της αποτελεί μήνυμα συμφιλίωσης προς τους εταίρους της, αντίθετα με την κίνηση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, η οποία δίνει μήνυμα αδιαλλαξίας.
Ο εκπρόσωπος των Ποδέμος κάλεσε την Ευρώπη να δεχτεί τη χείρα που της τείνει η Ελλάδα, γιατί αποτελεί ευκαιρία αλλαγής πορείας, μακριά από τις πολιτικές που αντί να μειώσουν, εκτόξευσαν την ανισότητα, το χρέος και την ανεργία. «Δεν παίζεται μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης απαρίθμισε τρία βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης που την καθιστούν εκτός από ρεαλιστική και επωφελή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα:
Πρώτον, η ελληνική πλευρά δε ζητά νέα δάνεια, αλλά το χρόνο και χώρο να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία για να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, δεύτερον ζητά να μειωθούν οι απαιτήσεις για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά δεσμεύεται για νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και τρίτον δεν προωθεί λύσεις για το χρέος που επιβαρύνουν τους ευρωπαίους φορολογούμενους αλλά την εφαρμογή της δέσμευσης του Eurogroup από το Νοέμβριο του ’12 για μέτρα που θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Επιπλέον, ερωτηθείς για το τι περιμένει από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα γίνει μια παραγωγική συζήτηση, στην οποία θα φανούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις, με σκοπό να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαριου. «Δεν εκβιάζουμε κανέναν και δεν εκβιαζόμαστε, έχουμε κοινό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Αναφορικά τώρα με το θέμα της τρόικας, ο κ. Παπαδημούλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνησε ότι η άποψη της ελληνικής πλευράς συνοψίζεται στη φράση «οι πολιτικοί να συνομιλούν με πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τεχνοκράτες», ενώ η κ. Τσίμερ επανέλαβε πως το διαπιστωμένο από πολλούς θεσμούς πρόβλημα με την τρόικα είναι η έλλειψη λογοδοσίας και δημοκρατικού ελέγχου στη δράση της, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η αντικατάστασή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου