............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Γκυ Μοκέ, Γάλλος αντιστασιακός που εκτελέστηκε από τους ναζί στα 17 του χρόνια σαν σήμερα, το 1941.

Aimilia Ioannidis
Παρίσι, Γαλλία


Γκυ Μοκέ, Γάλλος αντιστασιακός που εκτελέστηκε από τους ναζί 
στα 17 του χρόνια σαν σήμερα, το 1941. 
Παρακάτω, το τελευταίο του γράμμα στους δικούς του.
"Μανούλα μου αγαπημένη, 
Αδελφούλη μου λατρευτέ,
Αγαπημένε πατερούλη,

Θα με εκτελέσουν! Αυτό που σας ζητώ, ιδίως από εσένα μανούλα, είναι να είσαι θαρραλέα. Εγώ είμαι, και θέλω να είμαι τόσο όσο και όλοι όσοι εκτελέστηκαν πριν από εμένα. Σίγουρα, θα ήθελα να ζήσω. Αλλά αυτό που επιθυμώ με όλη μου την καρδιά, είναι ο θάνατός μου να χρησιμεύσει σε κάτι. Δεν είχα το χρόνο να φιλήσω τον Ζαν. Φίλησα τα δυο μου αδέλφια, Ροζέ και Ρινό. Όσον αφορά τον άλλο, δεν μπορώ να το κάνω, δυστυχώς!
    Ελπίζω όλα μου τα πράγματα να σας αποσταλούν, μπορούν να χρησιμεύσουν στον Σερζ, που, το ελπίζω, θα είναι περήφανος να τα φορέσει μια μέρα. Εσένα πατερούλη, αν σου προκάλεσα, όπως και στη μανούλα, τόσες πίκρες, σε χαιρετώ μια τελευταία φορά. Να ξέρεις ότι έκανα ό,τι μπορούσα για να ακολουθήσω το δρόμο που μου χάραξες. Ένας τελευταίο αντίο σε όλους μου τους φίλους, στον αδελφό μου που αγαπώ πολύ. Να μελετά πολύ για να γίνει άνθρωπος. 
    Δεκαεπτάμιση χρόνια, η ζωή μου ήταν σύντομη, δεν μετανιώνω για τίποτα άλλο όμως παρά μόνο γιατί σας εγκαταλείπω όλους. Θα πεθάνω με τον Τεντέν και τον Μισέλς. Μαμά, αυτό που ζητώ από εσένα, αυτό που θέλω να μου υποσχεθείς, είναι να είσαι θαρραλέα και να ξεπεράσεις τον πόνο σου. Δεν μπορώ να προσθέσω περισσότερα. Σας εγκαταλείπω όλους και όλες, εσένα μαμά, Σερζ, μπαμπά, σας φιλώ με όλη μου την παιδική καρδιά. Κουράγιο! 
Ο Γκυ σας, που σας αγαπά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου