............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Διχασμένο το ευρωκοινοβούλιο λίγο πριν από την εκλογή νέου προέδρου

euparliament-630.jpg

 | EPA/PATRICK SEEGER

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται σήμερα για αμφίρροπες εκλογές νέου πρόεδρου μετά την κατάρρευση της μακροχρόνιας συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.
Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι για τη θέση, οι κυριότεροι είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος για την αντικατάσταση του Μάρτιν Σουλτς (σ.σ. ο σοσιαλιστής πρόεδρος παραιτήθηκε για να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή).
Η μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ώς το 2014, είναι ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.
Ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα από την Ιταλία τρέφει επίσης ελπίδες για τη νίκη στις εκλογές.
Ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του μετά την αποτυχημένη συμπόρευση την περασμένη εβδομάδα με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.
Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή θα έχει την τελική έγκριση για οποιαδήποτε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019.
Η ψηφοφορία μπορεί να συνεχιστεί για έως και τέσσερις γύρους από τη στιγμή που η απόλυτη πλειοψηφία είναι προαπαιτούμενο για την εκλογή προέδρου.

«Φαγωμάρα»

Οι δύο πρώην «σύμμαχοι», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλληλοκατηγορούνται και έχουν επιδοθεί σε σφοδρές επιθέσεις μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, κατηγόρησε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου τους Σοσιαλδημοκράτες ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία που προβλέπει την εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας μεταξύ τους.
Βάσει αυτής της άτυπης συμφωνίας, τη θέση του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς πρέπει να πάρει από το 2017 ένας Χριστιανοδημοκράτης.
Η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όμως, αποφάσισε να προτείνει τον δικό της υποψήφιο, τον Τζιάνι Πιτέλα, απόφαση που προκάλεσε την οργή του Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο Γερμανός δεν χώνεψε την «απιστία» των Σοσιαλδημοκρατών και στις επιθέσεις του περιέλαβε και την Ομάδα των Φιλελευθέρων (ALDE), η οποία επέλεξε και αυτή τον δικό της υποψήφιο, τον Βέλγο Γκι Φερχόφστατ. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πρόεδρος θα γίνει ο Πιτέλα...- Ξεχάστε το, θα γίνει ο Ταγιάνι!
Πρόταση-πρόκληση από το Λαϊκό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου