............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

«Χλιαρή» Σύνοδος Κορυφής επισήμως χωρίς Ελλάδα

   Διεθνή   


Το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δις ευρώ και η κατάσταση στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, ανεπίσημα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Αθήνα. Η πολιτική αβεβαιότητα θα λυθεί σύντομα στην Ελλάδα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, εισερχόμενος στην σύνοδο κορυφής,

από την ανταποκρίτρια του Κόκκινου στις Βρυξέλλες, Χριστίνα Βασιλάκη

Το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ και η κατάσταση στην Ουκρανία θα πρωταγωνιστήσουν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς που θα ολοκληρωθεί τη Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αξιωματούχος της Ευρωζώνης διευκρίνισε χτες το πρωί ότι στα Συμπεράσματα της Συνόδου δεν θα υπάρξει καμία αναφορά στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Είναι, βέβαια, παραπάνω από σίγουρο ότι στο παρασκήνιο, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής -η οποία έχει οριστεί για το Φλεβάρη- θα απασχολήσει τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.

Η πρόεδρος της Δημοκρατία ή εκλογές

Το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα έχει κάνει μια τρομερή επάνοδο. Είχε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη, που έγινε χάρη σε θυσίες χωρίς προηγούμενο. Τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού είναι πολλά.
Δεν θα επιτρέψω, σε κανέναν να τζογάρει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, με σαφείς βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα επιλυθεί σύντομα.
Όπως φαίνεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου που διέρρευσε χτες, η πρόθεση του Τούσκ είναι να προεδρεύσει μιας «χλιαρής» πρώτης Συνόδου, καθώς ακόμα και για το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου δεν αναμένεται να τεθούν τα καυτά ερωτήματα που το συνοδεύουν αλλά να λάβει απλά το πράσινο φως από τους «28».
Εκτός από το πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο του Ζ.Κ. Γιούνκερ να μαζευτούν 315 δισ. ευρώ από αρχικό κεφάλαιο μόλις 21 δισ. μέσω της διαδικασίας της μόχλευσης -και χωρίς μέχρι στιγμής να έχει φανεί η διάθεση των κρατών μελών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη-, οι κριτικές επικεντρώνονται και στα κριτήρια επιλογής των έργων προς χρηματοδότηση αλλά και συμμετοχής των κρατών μελών.
«Ποια θα είναι η συμμετοχή των κρατών-μελών; Με ποια κριτήρια; Πώς διασφαλίζετε ότι οι επενδύσεις θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τη συνοχή; Για όλα αυτά, δεν μας λέτε τίποτα και πολύ φοβάμαι ότι το Συμβούλιο Κορυφής θα οδηγήσει απλώς σε χριστουγεννιάτικες ευχές», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Τετάρτης, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μπενεντέτο Ντέλα Βέντοβα.

Σχετικά τέλος με την κρίση στην Ουκρανία, το Συμβούλιο των αρχηγών αναμένεται να περιοριστεί σ’ ένα κάλεσμα προς τις δύο πλευρές για εκεχειρία, με αναφορά στα συμπεράσματα στα περαιτέρω μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της Ρωσίας αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, το καυτό θέμα είναι το χρηματοδοτικό κενό ύψους πολλών δισεκατομμυρίων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η εκ νέου κάλυψη του οποίου δε φαίνεται να είναι πολύ ελκυστική σε κάποιους από τους «28».

_____________
- από το: http://stokokkino.gr/article/1000000000001805/Xliari-Sunodos-Korufis-episimos-xoris-Ellada#sthash.kAkqgme6.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου