............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ευρωεκλογές 2014 : Αφιέρωμα στους ευρωσκεπτικιστές

Η προοπτική της ύπαρξης  πολιτικής ομάδας  στο Ευρωκοινοβούλιο  προβάλλει πλέον ως ιδιαίτερα πιθανή .  Από τη στιγμή που τα ακροδεξιά κόμματα συγκροτήσουν πολιτική ομάδα, τότε αυτή η ομάδα αποκτά σημαντικά προνόμια. Χρόνο παρέμβασης στις συζητήσεις που γίνονται στις ολομέλειες και τις θεματικές ενότητες, επιστημονικούς συνεργάτες και βέβαια επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια για να προάγουν τη δράση τους και την προβολή των θέσεών τους σε εθνικό επίπεδο. Για να συγκροτηθεί μια πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν αρκεί η συμφωνία των μελών της, καθώς η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να πληρείται μια ακόμη βασική προϋπόθεση. Να διαθέτουν τουλάχιστον 25 βουλευτές, οι οποίοι θα προέρχονται από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των χωρών-μελών της Ε.Ε.

 Ποιοι όμως είναι οι πρωταγωνιστές;
Μαρί Λεπέν
Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ένα ακροδεξιό κόμμα δεν έχει τόσους οπαδούς όπως στη Γαλλία. Το Front National κατηγορεί τους μετανάστες ότι υπονομεύουν τη χώρα και τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι σε μουσουλμάνους μετανάστες. Το κόμμα αυτό τάσσεται κατά της Ευρώπης, της παγκοσμιοποίησης και κατά του μονοπωλίου της εξουσίας -όπως υποστηρίζει- από μια κλίκα υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, λίγων οικογενειών και ορισμένων πλουσίων. Tο Front National δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εκείνων που ασκούν την εξουσία. Γι' αυτό και αναφέρεται σε αυτούς ως ’αυτοί εκεί πάνω’ που σέρνουν τον γαλλικό λαό από τη μύτη και ευθύνονται για τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Από τον Ιανουάριο του 2011 η 43χρονη Μαρίν Λεπέν, νεότερη κόρη του πρώην προέδρου, ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Από τότε μέχρι σήμερα προσπάθησε εκσυγχρονίσει το κόμμα της και να το προετοιμάσει έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Για το λόγο αυτό επιλέγει μια πιο μετριοπαθή πορεία για το Front National από ό, τι ο πατέρας της.
Η ίδια η Λεπέν αρνείται τον χαρακτηρισμό του κόμματός της ως «ακροδεξιού» και φαίνεται ότι, σε αντίθεση με τον πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, αρχίζει να πείθει και τους ψηφοφόρους γι' αυτό. Η Μαρίν Λεπέν έχει αλλάξει το πολιτικό λεξιλόγιο του κόμματος, έχει αποβάλει την ωμότητα της έκφρασης, αλλά κατά βάση οι ιδέες της παραμένουν αναλλοίωτες.
Το μήνυμα της Μαρίν Λεπέν είναι ενδεικτικό:
“ Το σημαντικό είναι ότι επιστρέφουμε σε μια πολιτική που δίνει σημασία στο έθνος και την πατρίδα. Η Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία έτσι όπως διαμορφώθηκε είναι μια αυτοκρατορία αντιδημοκρατική, της οποίας τα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Τα έθνη μας έζησαν καλύτερες εποχές στο παρελθόν. Και μπορούν να ζήσουν καλύτερα στο μέλλον, δουλεύοντας χέρι με χέρι αλλά σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία κάθε κράτους. “
Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο αυτοπροβάλλεται ως κόμμα « εκτός του συστήματος », παραπονιέται ότι οι δημοσιογράφοι το σνομπάρουν. Ωστόσο, οι εκπρόσωποί του, ακολουθώντας τα χνάρια των άλλων πολιτικών, χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ προετοιμάζοντας επιμελώς τα τσιτάτα, τα οποία θα αναπαραχθούν παντού. Οι απανωτές και συχνά αμφιβόλου εγκυρότητας δημοσκοπήσεις παρέχουν στο κόμμα τη δυνατότητα να γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ενώ το εθνικιστικό του όραμα για την κοινωνία περνά σε δεύτερο πλάνο.
Πόσο μακρινή μοιάζει η εποχή που οι δημοσιογράφοι δίσταζαν να δώσουν τον λόγο στο Εθνικό Μέτωπο! Σήμερα, η πρόεδρός του, Μαρίν Λε Πεν, πολλαπλασιάζει τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Ο υπ’ αριθμόν δύο του κόμματος, ο Φλοριάν Φιλιπό, είναι τακτικός προσκεκλημένος των πρωινών συνεντεύξεων. Σύμφωνα με τις στατιστικές του CSA (εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο), μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές  του αντιστοιχεί περίπου το 5% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου
Νάιτζελ Φάρατζ
Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ, που επιδιώκει αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδραιώνεται όλο και περισσότερο στην Αγγλία. Το μήνυμα του ηγέτη του κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, βρίσκει μεγάλη απήχηση στην βρετανική κοινωνία. Με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό, το UKIP από περιθωριακό κόμμα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μαζική υποστήριξη. Πρωταγωνιστής ο αρχηγός του , ο κ Νάιτζελ Φάρατζ. Η ακραία αντιευρωπαϊκή ρητορική του και η κριτική του στην πολιτική ελίτ των Βρυξελλών έχει τέτοια απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο, που ανάγκασε τους Τόρις, του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, να μετακινηθούν προς το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών.
Πολλές από τις θέσεις του κ. Φάρατζ , συμπίπτουν με αυτές της κυρίας Λεπεν.
«Είμαστε ένα κόμμα εθνικής δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασιλειο , θα πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο, αυτοδιοικούμενο, δημοκρατικό έθνος και ότι δεν πρέπει να ανήκει σε μία πολιτική ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες, που διαμορφώνει τώρα το 75% των νόμων αυτής της χώρας. Μας κοστίζουν μία περιουσία και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες με τις νέες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της Ευρώπης. Δεν θεωρούμε ότι τα πάντα είναι φρικτά. Θα έλεγα ότι μάλλον προτιμούμε την Ευρώπη. Θέλουμε όμως όλη η Ευρώπη να είναι μία Ευρώπη κρατών, που θα κάνουν από κοινού εμπόριο και θα συνεργάζονται. Αυτό το υπερεθνικό σχέδιο, αυτή η προσπάθεια για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης χωρίς τη συγκατάθεση των ψηφοφόρων, δεν θα λειτουργήσει» δήλωνε ο βρετανός πολιτικός σε πρόσφατη συνέντευξη θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προσδιορίσει την ταυτότητα του κόμματός του.
Προς το παρόν ο κ. Φάρατζ εμφανίζεται απρόθυμος να συμμαχήσει με τη Λεπέν και τον Βίλντερς , αλλά το μέλλον είναι άγνωστο :
«Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές τους  έχουν ακόμη στοιχεία από την παλιά αντισημιτική ταξιαρχία . Επίσης το κόμμα μας δεν είναι εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Η Λεπέν είναι εναντίον, όχι εμείς." ,λέει χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση , οι δημοτικές εκλογές ήδη έχουν φέρει αναστάτωση στην Μ. Βρετανία. Μπορεί το κόμμα του να μην κατόρθωσε να πάρει πλειοψηφία ούτε σε ένα Δήμο, ωστόσο, η αδιαμφισβήτητη δυναμική του προκαλεί αντιπαραθέσεις και τριγμούς στα υπόλοιπα κόμματα. Ακόμα και στο στρατόπεδο των Εργατικών, που αριθμητικά κερδίζουν από αυτή την εκλογή, ακούγονται φωνές αμφισβήτησης, όπως αυτή του Εντ Μίλιμπαντ, τον οποίο κατηγορούν για «χαλαρή καμπάνια». Στο κυβερνητικό Κόμμα ο Πρόεδρος Γκραντ Σαπς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το UKIP, αποστομώνοντας κάποιους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές που έσπευσαν δημοσίως να εκφράσουν τέτοιες απόψεις.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις οποίες, επίσης ψήφισαν οι Βρετανοί χθες αλλά η καταμέτρηση θα γίνει την Κυριακή. Ο Νάιτζελ Φάρατζ επιμένει ότι θα είναι πρώτο κόμμα, αν και αυτό αμφισβητείται από πολλούς εκλογολόγους. Δεν αμφισβητείται ότι θα καταγράψει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής ότι η δυναμική του UKIP σε αυτοδιοικητικό επίπεδο καταγράφηκε και το 2012, ενώ και στις ευρωεκλογές του 2009 είχε τερματίσει μαζί με το τους Εργατικούς στη δεύτερη θέση -στη χειρότερη περίοδο για το κόμμα της Αντιπολίτευσης- και με πρώτο κόμμα τους Συντηρητικούς.
Ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές του Μαΐου του 2015 θα καταδείξει την βιωσιμότητα του UKIP και σε εθνικό επίπεδο, αφού είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί συντονισμένα πυρά για το κυριολεκτικά ανύπαρκτο οικονομικό και κυβερνητικό του πρόγραμμα. Έως τώρα ο Νάιτζελ Φάρατζ αρκείται να προβάλει τις ακραίες εμμονές του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμοχλεύοντας τα εθνικιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά πολλών βρετανών μικροαστών και γενικότερα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Κατά πόσο αυτό και μόνο είναι αρκετό για να προκαλέσει τη μεγάλη ανατροπή που ευαγγελίζεται στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής είναι σοβαρά αμφισβητήσιμο.
Μπέπε Γκρίλο
Σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων την επομένη των εκλογών έχει αναδειχθεί ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, που δείχνει εκτός των άλλων να το απολαμβάνει. Ο δημοφιλής κωμικός και δημοφιλής πλέον και στον ιταλικό πολιτικό βίο είναι αποφασισμένος για οριστική ρήξη. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων απειλεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ ενώ για την ανάπτυξη προτείνει την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ψηφιακές τεχνολογίες. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι το «Το κίνημα των πέντε αστέρων είναι απολύτως μία αυταρχική κίνηση, όπου δύο άνθρωποι ηγούνται ο Μπέπε Γκρίλο και Τζιανρομπέρτο  Κασαλέτζιο. Πρόκειται φαινομενικά μόνο για μία δημοκρατική κίνηση. Υπάρχουν άγραφοι κανόνες και όποιος δεν υπακούει διαγράφεται.»
Ο ιταλός πολιτικός , εισήλθε στην ενεργό πολιτική εισήλθε το 2009, ιδρύοντας το «Κίνημα των 5 Αστέρων». Όμως τις πολιτικές του διαθέσεις τις είχε δείξει από το 2007 με την ανακήρυξη της «Vaffa-Day». Ο Γκρίλο κατέβασε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς τα τελευταία χρόνια. Ο 65χρονος ηθοποιός έχει ένα από τα δημοφιλέστερα Blogs στην Ιταλία και περίπου ένα εκατομμύριο followers στο twitter. Ο Γκρίλο παραδέχεται πως το κίνημά του δεν έχει στρατηγική. Θέλει να αποφασίζει κατά περίπτωση ποιο νομοσχέδιο θα υπερψηφίζει.
Ο Μπέπε Γκρίλο (Beppe Grillo, πραγματικό όνομα Giuseppe Piero Grillo, γενν. στη Σαβινιόνε κοντά στηΓένοβα στις 21 Ιουλίου 1948) έχει πολλές ιδιότητες : ηθοποιός του κινηματογραφου και της τηλεόρασης καθώς επίσης blogger και σχολιαστής.  Η ζωή του πολυτάραχη καθώς  το 1980 καταδικάζεται σε ένα έτος και 3 μήνες κάθειρξης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δεδομένου ότι θεωρήθηκε υπαίτιος για το θάνατο 2 ενηλίκων και του παιδιού τους μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Το 1986, κατά τη διάρκεια μιας πολυθεματικής σαββατιάτικης εκπομπής, το Fantastico 7, επιτίθεται με βαρείς υπαινιγμούς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Μπετίνο Κράξι την εποχή εκείνη Πρωθυπουργό της Ιταλίας, ενέργεια η οποία του κόστισε την απομάκρυνση του από τη δημόσια τηλεόραση.
"Ο δείπνος στην Κίνα…ήταν παρόντες όλοι οι σοσιαλιστές μαζί με την αντιπροσωπεία και έτρωγαν…Σε κάποια στιγμή ο Μαρφέλλι κάνει μια απίστευτη γκάφα... Καλεί τον Κράξι και τoν ρωτάει: “Να σου πω κάτι, αυτή η χώρα έχει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και είναι όλοι τους σοσιαλιστές;”. Και ο Κράξι του απαντάει: "Ναι, γιατί;". "Ε τότε, εάν είναι όλοι τους σοσιαλιστές, ποιον κλέβουν;".
(Beppe Grillo, μονόλογος κατά τη διάρκεια του εβδόμου επεισοδίου της τηλεοπτικής εκπομπής "Fantastico 7", 15 Νοεμβρίου 1986)
Με αναφορές στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο Μπέπε Γκρίλο, τονίζοντας στην ομιλία του ότι οι Ευρωπαίοι μπορούσαν αλλά δεν είχαν τη βούληση να σώσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Ο ο Μπέπε Γκρίλο, χθες, αναφέρθηκε στην μορφή του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, τονίζοντας ότι « το κίνημά του, είναι ο πραγματικός κληρονόμους του μεγάλου ιταλού ευρωκομμουνιστή ηγέτη, διότι παλεύει για διαφάνεια και αξιοκρατία». Είναι ενδεικτικό ότι στην προεκλογική αυτή εκστρατεία, την κληρονομιά του Μπερλιγκουέρ διεκδίκησαν ο Γκρίλο, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αλλά και η «ιταλική λίστα Τσίπρας».
Σύμφωνα με ότι διαρρέει από τα γκάλοπ, πάντως, πρώτη στις εκλογές αναμένεται να αναδειχθεί η κεντροαριστερά, δεύτερος ο Μπέπε Γκρίλο και τρίτη η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Γκέερτ  Βιλντερς
“Ο Βίλντερς είναι ρατσιστής, το κόμμα του προωθεί το μίσος”.
Αυτό γράφει ένα από τα πλακάτ που χρησιμοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Άμστερνταμ εναντίον του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς.Εξέφρασαν την αντίδρασή τους στα λεγόμενά του, εναντίον των Μαροκινών στην Ολλανδία.
Σε ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε για πολλοστή φορά ο ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία Γκέερτ Βίλντερς, που στο πρόσφατο παρελθόν ζητούσε και την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Μετά τις τοπικές εκλογές στη Χάγη, όπου ήρθε δεύτερο το κόμμα του υποσχέθηκε να “φροντίσει” το θέμα με τους Μαροκινούς, που ζουν στην Ολλανδία.
«Γι’ αυτό σας ρωτώ: θέλετε σε αυτήν την πόλη και στην Ολλανδία γενικότερα, περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς; … (Λιγότερους, απαντά το πλήθος) Τότε θα το φτιάξουμε αυτό» είπε ο Γκέερτ Βίλντερς.
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αμετανόητος.
“Δεν είπα τίποτε λανθασμένο. Δεν ζητώ συγγνώμη. Δεν θα απολογηθώ σε κανέναν για την αλήθεια και επειδή έκανα το χρέος μου ως πολιτικός, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος που αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.
Πολλές ήταν οι αντιδράσεις και στο twitter, όπου Μαροκινοί που ζουν στην Ολλανδία ανεβάζουν προσωπικές τους φωτογραφίες.
Πάντως νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει πως το 85% των ψηφοφόρων του κόμματος στηρίζουν τον Βίλντερς.
Το Νοέμβριο, μαζί με την Μαρί Λεπέν απηύθυναν κοινό κάλεσμα προς τους ομοϊδεάτες τους σε όλη την Ευρώπη να συνασπιστούν μετά τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου σε μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δύο τους έχουν μεγάλες διαφορές . Ο Γκερτ Βίλντερς καταδικάζει τον αντισημιτισμό του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν- Μαρί Λεπέν. Ο Ολλανδός είναι θερμός υποστηρικτής του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά η γαλλική ακροδεξιά αδυνατεί να κατανοήσει τον φανατικό αγώνα του Βίλντερς ενάντια στο Ισλάμ και το αίτημά του για απαγόρευση του κορανίου στην Ευρώπη. Η Λεπέν θέλει την κατάργηση της ΕΕ και ο Βίλντερς την εκδίωξη του Ισλάμ.
Αυτό όμως που τους συνδέει είναι η κριτική στην Ευρώπη και το μίσος στο ευρώ ενώ συμμερίζονται την άποψη ότι μόνον από κοινού θα μπορέσουν να σημειώσουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τελικά δεν φαίνεται να τα κατάφερε τόσο καλά όσο περίμενε. Η πρώτη έκπληξη των φετινών ευρωεκλογών είναι γεγονός: παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερ κατέλαβε μόλις την τέταρτη θέση.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά που μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ολλανδική τηλεόραση, το PVV είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, λαμβάνοντας αυτή τη φορά 12,2%.
Την ίδια ώρα ενισχύθηκαν σημαντικά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με το κόμμα των αριστερών φιλελεύθερων Democrats 66 (D66) να συγκεντρώνει 15,6% και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,2%. Την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με ποσοστό 12,3%. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του D66 Αλεξάντερ Πέχτολντ έκανε λόγο για μια «ξεκάθαρη ψήφο υπέρ της Ευρώπης».
Η συμμετοχή κινήθηκε μόλις στο 37%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009. Στις χθεσινές κάλπες στην Ολλανδία κλήθηκαν περίπου 12,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι προκειμένου να αναδείξουν τους 26 εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Κυριακής, όταν θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου