............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εμπλοκή Γιούνκερ στα LuxLeaks: Bloomberg: Πρέπει να φύγει – Γιούνκερ: Θα μιλήσω όποτε θέλω εγώ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ// ΒΕΛΓΙΟ


giounker

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg στον Γιούνκερ, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για το σκάνδαλο με τις κρυφές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές εταιρίες για φοροαποφυγή επί πρωθυπουργίας του.

Την αποπομπή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά μέσα από ένα άρθρο-κόλαφο το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην υπόθεση των “LuxLeaks”.
Το Bloomberg υποστηρίζει ότι “είναι πλέον σαφές πόσο κακή απόφαση ήταν αυτός ο διορισμός. Υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιας χώρας με πληθυσμό ίσο με το 1/17 του μεγέθους του Λονδίνου, για σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατά το διάστημα αυτό, επέβλεψε την ανάπτυξη ενός χρηματοπιστωτικού κλάδου που έγινε η φορολογική έδρα για τουλάχιστον 340 μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, για να μην αναφερθούν τα επενδυτικά κεφάλαια με σχεδόν 3 τρις. ευρώ σε καθαρά πάγια – φέροντας το Λουξεμβούργο στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.”
Στη συνέχεια του άρθρου το Bloomberg προσθέτει “Ενδεικτικό είναι ότι οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτονται επί καιρό από ένα πέπλο μυστικότητας. (Μόνο τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου απέσυρε την αντίθεσή του στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τραπεζική διαφάνεια). Ο Juncker θα μπορούσε κανείς να πει, έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει
Η Κομισιόν ήδη διενεργούσε έρευνα στις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου. Ο Juncker έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παρέμβει – αλλά δεν θα εξαιρεθεί από τις διαδικασίες. Πράγματι, ο εκπρόσωπος του επισήμανε ότι παραμένει “ήρεμος” ενώπιων των αποκαλύψεων αυτών. Δεν θα έπρεπε. Σε αυτό το σημείο, θα υπηρετούσε καλύτερα το ευρωπαϊκό σχέδιο υποβάλλοντας την παραίτηση του.
Τι απαντά ο Γιούνκερ:
Παρά το γεγονός ότι οι δυο από τις τρεις πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του (οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι) θεωρούν πως οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην ευρωβουλή για τις συμφωνίες που σύναψε κατά το παρελθόν η χώρα του με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν μοιάζει έτοιμος να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις τους.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv, η μόνη πολιτική ομάδα που δεν έχει ζητήσει από τον Γιούνκερ να δώσει εξηγήσεις είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο ήταν υποψήφιος και εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής.
Στην περίπτωση που οι ευρωβουλευτές αποφασίσουν της διεξαγωγή ψηφοφορίας με το ερώτημα αν ο Γιούνκερ πρέπει να παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι πιθανό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να απομονωθεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πηγή: ΑΠΕ, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου