............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την καινούργια Επιτροπή Γιούνκερ

   ΕΙΔΗΣΕΙΣ   
 

Υπερψηφίστηκε τελικά από την πλειοψηφία της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύνθεσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά, ενώ απείχαν 6 ευρωβουλευτές. Η καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. από την Χριστίνα Βασιλάκη, ανταποκρίτρια του 105,5 Στο Κόκκινο στις Βρυξέλλες

Οι πολιτικές ομάδες που έδωσαν το πράσινο φως στη νέα Επιτροπή και το πρόγραμμά της -που παρουσίασε νωρίτερα ο ίδιος ο Γιούνκερ- ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ενώ καταψήφισαν οι Ομάδες των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς.

Οι αλλαγές που έκανε ο Γιούνκερ την τελευταία εβδομάδα, αν και όχι ρηξικέλευθες, φαίνεται ότι ήταν καταλυτικές για να πείσουν τους ευρωβουλευτές για την καταλληλότητα του σώματος των καινούργιων επιτρόπων. Πρώτα πρώτα, η αντικατάσταση της Σλοβένας προτεινόμενης επιτρόπου Μπράτουσεκ -η οποία απέτυχε στην ακρόασή της από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου- από την συμπατριώτισσά της Βιολέτα Μπουλτς, στην οποία ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, την ώρα που ο Μάρος Σέφτσοβιτς, μέλος της απερχόμενης Επιτροπής, έγινε τελικά αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση. Επίσης, η αρμοδιότητα για την Ιδιότητα του πολίτη, η οποία αρχικά είχε ανατεθεί στον Ούγγρο προτεινόμενο επίτροπο Τίμπορ Νάβρατσιτς, του αφαιρέθηκε για να ανατεθεί στον Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όσο για το Βρετανό επίτροπο Χιλ (αρμόδιο για το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοοικονομικών παρά τη θητεία του σε λόμπι του Σίτι) και τον Ισπανό Κανιέτε (αρμόδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλομέτοχος σε πετρελαϊκές εταιρίες), πήραν το πράσινο φως της πλειοψηφίας χωρίς να προηγηθούν αλλαγές.

Γιούνκερ: 300 δισ. για την ανάπτυξη

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, ο νέος πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. «Δεν πιστεύω σε θαύματα - δεν υπάρχει μαγική συνταγή ή “κουμπί ανάπτυξης” που μπορούμε να πατήσουμε στις Βρυξέλλες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να συμβαδίζουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η υπερβολική λιτότητα, ο εξορθολογισμός των χρεών και των ελλειμμάτων δε θα φέρουν ανάπτυξη και δουλειές. Ωστόσο, δεν μετακινήθηκε καθόλου όσον αφορά στο αίτημα ορισμένων χωρών για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας. «Δεν υπάρχει ευελιξία χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάξουν».

Σχετικά με την υπόσχεση του φιλόδοξου πακέτου των 300 δις. για την ανάπτυξη, δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία, εκτός από το ότι θα καταθέσει σχετικό σχέδιο πριν τα Χριστούγεννα. «Το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 500 δισ. ευρώ, ή κατά 20 %, σε σχέση με το πιο πρόσφατο υψηλότερο επίπεδο του 2007. Στην Πορτογαλία κατά 36%, ενώ στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επενδυτικό χάσμα. Όπως γνωρίζετε, σκοπεύω να υποβάλω μια φιλόδοξη δέσμη επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Οι επενδύσεις αυτές θα είναι στοχευμένες, κάνοντας έξυπνη χρήση του δημόσιου χρημάτος και δε θα δημιουργούν επιπλέον χρέος», τόνισε. 

Παραβιάσεις ΑΟΖ Κύπρου

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απάντησε ότι θα συζητήσει το θέμα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι -«υπουργό Εξωτερικών» της ΕΕ- και έπειτα θα λάβουν δράση.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «όταν τα δικαιώματα μιας κυρίαρχης χώρας όπως είναι η Κύπρος, παραβιάζονται από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα όπως είναι η Τουρκία, πρέπει να δράσουμε». 

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου