............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2014: αυτή τη φορά είναι διαφορετικά


Δελτίο Τύπου - Ιδρύματα - 11/02/2014 - 11:45
-100 Ημέρες στις ημέρες διεξαγωγής των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ημέρες
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει: υπάρχουν 100 ημέρες για να πάει μέχρι τα πρώτα εκλογικά κέντρα ανοιχτά για τις ευρωεκλογές του 2014. Στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στον κόσμο, 400 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μπορούν να ψηφίσουν για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν τις θέσεις τους τον Ιούλιο θα καθορίσει όχι μόνο την πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά επίσης να εκλέξει τον αρχηγό του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατί αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές
Η αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να τραβήξει μέσα από την οικονομική κρίση και τους βουλευτές συνέταξαν νομοθεσία, μεταξύ άλλων σχετικά με την αποτελεσματική δημοσιονομική πειθαρχία, η εκκαθάριση των μη τραπεζών και καλύμματα για τα μπόνους των τραπεζιτών . Ως εκ τούτου, οι εκλογές Μαΐου Ευρώπης θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους να συμβάλλουν στην ενίσχυση ή την αλλαγή της κατεύθυνσης που η Ευρώπη χρειάζεται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και σε πολλά άλλα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Για πρώτη φορά, η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσει ποιος θα οδηγήσει την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η οποία ξεκινά τη νομοθεσία και εποπτεύει την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ, ο οποίος θα προτείνει έναν υποψήφιο για το αξίωμα του μελλοντικού Προέδρου της Επιτροπής, πρέπει να το πράξουν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής με πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν, δηλαδή τουλάχιστον οι μισοί από τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκλεγεί (376). Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα ή έχουν ήδη υποβάλει τους υποψηφίους τους για αυτή την ηγετική θέση της ΕΕ πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, επιτρέποντας έτσι στους πολίτες να έχουν λόγο στη επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.

Η νέα πολιτική πλειοψηφία που προέκυψαν από τις εκλογές θα διαμορφώσει, επίσης, την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επόμενα πέντε χρόνια σε τομείς από την ενιαία αγορά για τις πολιτικές ελευθερίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ - είναι πλέον ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού συστήματος λήψης αποφάσεων και έχει ισότιμο λόγο με τις εθνικές κυβερνήσεις για σχεδόν όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ψηφοφόροι θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Σημείωση προς τους συντάκτες

Οι πολιτικές ομάδες
Το Κοινοβούλιο διαθέτει επτά πολιτικές ομάδες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο than160 εθνικά κόμματα.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της διαδικασίας, τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν ένα «πολιτικές πεποιθήσεις» και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 25 μέλη από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών (επί του παρόντος, τουλάχιστον επτά). Τα μέλη που δεν επιθυμούν να είναι ή να μην μπορεί να ανατεθεί σε μια ομάδα που ονομάζεται «μη εγγεγραμμένοι».

Ο εκλογικός νόμος
Υπάρχουν κοινοί κανόνες της ΕΕ για τις εκλογές, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν οργανωθεί γύρω από τις εθνικές παραδόσεις και τους νόμους Για παράδειγμα, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιεί ένα ανοιχτό ή κλειστό σύστημα λίστα ή ένα συγκεκριμένο κατώφλι, εφ 'όσον αυτό δεν είναι μεγαλύτερη από 5%. Υπάρχουν ορισμένα κοινά ασυμβατότητες, αλλά κάθε χώρα μπορεί επίσης να επιβάλλει την άποψή της. Η ελάχιστη ηλικία ψήφου είναι τα 18 σε όλες τις χώρες εκτός από την Αυστρία, όπου είναι 16. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για τους υποψηφίους των εκλογών ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επίσης 18.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο , η Κύπρος, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

ngoing εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αν και η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στις προσεχείς εκλογές, το έργο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου δεν έχει τελειώσει και οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτο από πολιτικές και νομοθετικές αποφάσεις. Οι νομοθετικές αρχεία ακόμα στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Κοινοβουλίου περιλαμβάνουν: το ενιαίο μηχανισμό επίλυσης για τις αφερέγγυες τράπεζες? Τραπεζική ένωση? Εγγυήσεις των καταθέσεων? Το πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες? Τροφίμων και επιθεωρήσεις των ζώων για την υγεία? Απόσπαση των εργαζομένων? Την προστασία των δεδομένων? Ασφάλεια των προϊόντων? Λιμενικών υπηρεσιών? Η σιδηροδρομική συσκευασία και οι «ενιαίο ουρανό» κανόνες. Κοινοβούλιο έχει ακόμη να ψηφίσει τελικά κείμενα σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις για χειραγώγηση της αγοράς? Εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων? Οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων? Και η οδηγία για τον καπνό, μεταξύ άλλων. Συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / ΔΝΤ «Τρόικα» και για την εποπτεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

REF.  : 20140210IPR35560
Ενημερώθηκε: (25-02-2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου