............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ένα ταξίδι στο Γιβραλτάρ του Βορρά, στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου

  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στο Λουξεμβούργο; Το “Γιβραλτάρ του Βορρά”   


γράφει η  Λένα Μπίρμπα

Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα ταξίδι στο Γιβραλτάρ του Βορρά, στο Δουκάτο με την πλούσια ιστορία, το Λουξεμβούργο! Το Λουξεμβούργο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο στην Ευρώπη της κρίσης. Είναι όμως και από τα πιο μικρά κρατίδια στον κόσμο, με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Τι θα έπρεπε να γνωρίζω…
Το Λουξεμβούργο, είναι ένα μικρό κρατίδιο λουσμένο στην πολυτέλεια. Πήρε το όνομά του από τη σαξονική ονομασία Λουσιλινμπούρχουκ, που σημαίνει, μικρό Οχυρό.
Ονομάζεται “Δουκάτο”, λόγω του απόρθητου κάστρου της πρωτεύουσας, το οποίο θεωρήθηκε ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.
Η χώρα, συνορεύει ανατολικά με τη Γερμανία, νότια με τη Γαλλία, δυτικά και βόρεια με το Βέλγιο.
Έχει το προνόμιο να διατηρεί το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα παιδείας και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας.
Επίσημη διοικητική γλώσσα του κράτους ήταν η γαλλική, αλλά από το 1984 υιοθετήθηκε η άλλοτε τοπική διάλεκτος, η Λουξεμβουργιανή γλώσσα, ένα μείγμα Γερμανικών και Φλαμανδικών. Βέβαια μιλούν άπταιστα γαλλικά και γερμανικά.
Το ιστορικό μέρος της πόλης και η οχύρωσή της χαρακτηρίστηκαν το 1994 από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Στις 17 Μαρτίου του 2009 το κρατίδιο έγινε το τρίτο μέλος της ΕΕ που νομιμοποίησε την ευθανασία.

Πότε να πάτε
Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες είναι καλές. Αν είστε λάτρεις των λουλουδιών, να έρθετε την άνοιξη, για φεστιβαλικές εκδηλώσεις αλλά και δείπνα υπό το φως των αστεριών το καλοκαίρι. Οι λάτρεις του κρασιού προτιμήστε το φθινόπωρο.

Αξιοθέατα

 
Bock Casemates: Το δαιδαλώδες δίκτυο με τις θολωτές σήραγγες και τα υπόγεια περάσματα, δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, ως μέρος των οχυρώσεων της πόλης, μαζί με εκείνες του κάστρου. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Η είσοδος γίνεται από την οδό Montée de Clausen.

Καθεδρικός Ναός Notre Dame: Η Νotre-Dame Cathedral, γοτθικού ρυθμού, φιλοξενεί τον τάφο του Ιωάννη του Λουξεβούργου, βασιλιά της Βοημίας, μια από τις πιο θρυλικές φιγούρες του 14ου αι. στη Ευρώπη, αλλά και διαφόρων μελών της βασιλικής οικογένειας. Η εκκλησία διαθέτει στοιχεία αναγεννησιακής αισθητικής και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

 
Συνοικίες Grund&Clausen: Χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Alzette και Pétrusse, το ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή. Μέσα από εικόνες που απαρτίζονται από κάστρα, παλάτια, γέφυρες και ονειρικά πέτρινα σοκάκια. Η παλιά πόλη είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα: το άνω τμήμα είναι χτισμένο σε ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στο κάτω τμήμα απλώνονται οι συνοικίες Grund και Clausen. Εκεί θα βρείτε το επιβλητικό παλάτι του Μεγάλου Δούκα, το κτίριο του 16ου αιώνα, στο οποίο ζει ακόμη και σήμερα η βασιλική οικογένεια. Στον περιβάλλοντα χώρο του φλαμανδικού αναγεννησιακού κτιρίου, βρίσκεται η κεντρική πλατεία, Place Guillaume ΙΙ και το Δημαρχείο.


Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (Mudam): Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτίριο σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ι.Μ. Pei. Περιέχει μια μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει 200 έργα σύγχρονης τέχνης, καλύπτοντας ευρύτατο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης- από ζωγραφική και γλυπτική μέχρι φωτογραφία, multimedia και design.


Βέβαια, αν σας ενδιαφέρει η μοντέρνα τέχνη, μην παραλείψετε το Casino Luxembourg-Forum d’ art Contemporain, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων του Λουξεμβούργου. Eπιβάλλεται και μια επίσκεψη στο εκπληκτικό συναυλιακό μέγαρο της Φιλαρμονικής του Λουξεμβούργου, η οποία παράγει περίπου 400 καλλιτεχνικές παραστάσεις ετησίως.


Vianden-Mullerthal-Mosella-Schengen: Αξίζει φυσικά να επισκεφτείτε και αυτές τις τέσσερις υπέροχες πόλεις. Στη γραφική και ρομαντική και γεμάτη τουρίστες Vianden, θα δείτε το σπίτι όπου έζησε ο Βίκτωρ Ουγκό τα χρόνια της εξορίας του. Πλέον λειτουργεί ως μουσείο και πανδοχείο, ενώ απέχει ελάχιστα από την πρωτεύουσα. Στην κοιλάδα Mosella, μπορείτε να αγοράσετε ένα από τα καλύτερα λευκά κρασιά του κόσμου. Τα καταπράσινα βουνά και οι κοιλάδες εναλλάσσονται με τα πανάρχαια δάση ανατολικά, στο Mullerthal, που αποκαλείται «Μικρή Ελβετία». Κάπου εδώ έρχεται και η Shengen-όχι η συνθήκη αλλά η επαρχία- όπου θα βρεθείτε σε γραφικά καταπράσινα τοπία με ποτάμια και πυκνά δάση, γέφυρες και ψηλά τείχη που περικλείουν απομεινάρια κάστρων. Μust για πεζοπορία, ποδηλασία ή βαρκάδα.

Γαστρονομία και διασκέδαση


Η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι πλούσια και διαθέτει άπειρες επιλογές. Αρκεί να μην περιμένετε να βρείτε κάτι ανοιχτό Κυριακή βράδυ.
Με 11 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin, από τα οποία τα τέσσερα βρίσκονται στην πρωτεύουσα, το Λουξεμβούργο αποτελεί αναμφίβολα κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Ατμοσφαιρικά μπιστρό, περιποιημένα cafe, ζαχαροπλαστεία με παραμυθένιες βιτρίνες και εστιατόρια με κουζίνες κάθε εθνικότητας. Στην Place d’Armes και στη συνοικία Grund θα βρείτε πολλές και καλές επιλογές για φαγητό και καφέ.

Top 3 παραδοσιακά πιάτα: 
F’rell Am Rèisleck: Πέστροφα τηγανητή, η οποία σιγοψήνεται στη συνέχεια σε κρασί.
Gromperekichelcher: Πατατοκεφτές που περιέχει τριμμένη πατάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, αυγό, αλεύρι και αλάτι στο τηγάνι.
Judd mat gaardebounen: Kαπνιστό, παστό χοιρινό σιγοψημένο και σερβιρισμένο με μια σος από κουκιά και πατάτες. Σερβίρεται σε χοντρές φέτες πάνω στην κρέμα από κουκιά και βραστές ή τηγανιτές πατάτες.

Που θα πιείτε δροσερά κοκτέιλ και κρασί Α’ ποιότητας:
Μπαράκι για χαλαρό ποτό – Ënnert de Steiler
Ηot-spot της μπύρας- Buvette
Wine Bar – Dipso
Bar-Club – De Gudde Wellen

Το Λουξεμβούργο έχει εισάγει μια “καταπληκτική” πολιτική στη νυχτερινή της ζωή… 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!! Και αυτό ισχύει και για παραπάνω από 70 αξιοθέατα της πόλης!

Info:
el.wikipedia.org
www.visitluxembourg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου