............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Το τελικό προσχεδίο της Διακήρυξης της Ρώμης

Tα βασικά σημεία τoυ...
Διακήρυξη Ρώμης Ευρωπαϊκή Ένωση

EPA/JULIEN WARNAND
Με πολύ μικρές αλλαγές θα φτάσει το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, που έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τραπέζι των 27 αρχηγών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ. Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, ως βασικό σημείο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
Στην παράγραφο που αναφέρεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζεται με ελαφρώς διαφοροποιημένη έκφραση, αλλά με ίδιο το βασικό νόημα, ότι «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη». Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».
Σημειώνεται ότι η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο -σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στη Βαρσοβία η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- απειλούσε ανοιχτά να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας». Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν κυρίως στην ενότητα της ΕΕ, τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς. Ουσιαστικά, η Πολωνία αντιτίθεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, το κείμενο των «27» έχει διαφοροποιηθεί. Ειδικότερα, η επιθυμία για «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» γίνεται «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».
Σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου») το νέο κείμενο προσθέτει μια αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Στις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ελλάδας αναφέρεται εκτενώς σήμερα και ο ευρωπαϊκός Τύπος στις Βρυξέλλες. Ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EUObserver δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Πολωνία και Ελλάδα υιοθετούν σκληρή γλώσσα πριν τη Σύνοδο της Ρώμης», ενώ και το Politico, έχει στην ιστοσελίδα του δύο κείμενα που τιτλοφορούνται «Η Ελλάδα για να υποστηρίξει τη δήλωση της Ρώμης, θέλει τη βοήθεια της ΕΕ στη μεταρρύθμιση της εργασίας» και «Η Πολωνία και η Ελλάδα απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή στη Ρώμη». Στο τελευταίο, γίνεται μάλιστα αναφορά σε ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι η ώρα για παιχνίδια» από ελληνικής πλευράς, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως «η πολωνική περίπτωση» θα δείξει στον Αλέξη Τσίπρα τι να μην κάνει .
_____________
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Έκθεση των «γιατρών χωρίς σύνορα» για τους πρόσφυγες

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βλάπτει σοβαρά την υγεία και την αξιοπρέπεια των προσφύγων

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με στόχο να αναδείξουν το ανθρώπινο κόστος των ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια δημοσίευσαν την έκθεσή τους. 
Στην έκθεση με τίτλο «Ένας χρόνος από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: αμφισβητώντας τα “εναλλακτικά στοιχεία” της ΕΕ» η οργάνωση επιχειρεί να καταρρίψει τρεις από τους κυριότερους ισχυρισμούς της Ευρώπης για τη Συμφωνία: ότι έχει επιτύχει τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων και του αριθμού των θανάτων, ότι οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι αρκετά ικανοποιητικές, καθώς και ότι η Συμφωνία σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
«Το κλείσιμο των πυλών εισόδου της Ευρώπης για τους αιτούντες άσυλο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων ούτε δίνει σε όσους εγκαταλείπουν τις εστίες τους μια πραγματική εναλλακτική λύση προκειμένου να μην καταφύγουν στα δίκτυα των διακινητών», εξηγεί η οργάνωση και προσθέτει: 
«Χωρίς ασφαλή εναλλακτική λύση, ωθούνται στα δίκτυα των διακινητών και σε ακόμη πιο ριψοκίνδυνα χερσαία και θαλάσσια δρομολόγια προς τη βόρεια Ευρώπη». 
Επίσης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επαναλαμβάνουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά «αναγκάζονται να ζουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες για διαστήματα μέχρι και έναν χρόνο, θέτοντας την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο». 
Περιγράφουν εικόνες υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων στα hotspots, υπενθυμίζουν τους θανάτους προσφύγων σε αυτά και εξηγούν ότι οι άνθρωποι είναι καταβεβλημένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές. 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι ψυχολόγοι της οργάνωσης στη Λέσβο είδαν τους ασθενείς με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης να αυξάνονται κατά 150% και τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες να τριπλασιάζονται, ενώ αυξήθηκαν και τα ψυχωτικά συμπτώματα. 
Παράλληλα, οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» βλέπουν περισσότερους ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και περισσότερα περιστατικά αυτοτραυματισμού και απόπειρες αυτοκτονίας. Αντίστοιχα στη Σάμο, μέσα από τις σχεδόν 300 συνεδρίες ψυχικής υγείας που έχουν πραγματοποιήσει, οι ομάδες της οργάνωσης βλέπουν μια παρόμοια επιδείνωση και μια κλιμάκωση στους αυτοτραυματισμούς και τις απόπειρες αυτοκτονίας τους τελευταίους μήνες. 


Τέλος, η οργάνωση παραθέτει μερικές από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που οδηγούν σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: έλλειψη κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού που διενεργεί τον έλεγχο ευπάθειας στα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα, περιορισμένοι χρόνος και πόροι που επενδύονται για την αποτελεσματική ταυτοποίηση ευάλωτων ατόμων και την παραπομπή τους σε οργανισμούς προστασίας στη χώρα, έλλειψη διαθεσιμότητας κατάλληλων καταλυμάτων για τη στέγαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Αθήνα, μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας παροχής ασύλου, διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων εθνικοτήτων και πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα να επιστρέψει σε πιο διευρυμένη χρήση της πρακτικής της κράτησης. 
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να αλλάξουν δραστικά την πολιτική τους σχετικά με τους πρόσφυγες, να δώσουν τέλος στη δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις της Συμφωνίας, να επιταχύνουν και να διευρύνουν την εφαρμογή της επανεγκατάστασης, με κριτήριο την ευπάθεια κάθε ατόμου και ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επίσης, ζητούν την άμεση μεταφορά όσων είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά της Ελλάδας εξαιτίας της Συμφωνίας, σε δομές υποδοχής που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ. 
Τέλος, επαναλαμβάνουν ότι η μόνη ανθρωπιστική λύση που θα δώσει τέλος στους θανάτους και τη δυστυχία στα σύνορα της Ευρώπης είναι ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος για αίτηση ασύλου και η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών για τη μετακίνηση των ανθρώπων.

__________
*από τον Τοίχο

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ΕΕ παρουσίασε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, που αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης της 25ης Μαρτίου 2017.
 

Ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, παρουσίασε πέντε σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η ΕΕ μέχρι το 2025, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει.
 
Τα σενάρια καλύπτουν ένα φάσμα πιθανοτήτων και είναι ενδεικτικού χαρακτήρα. «Ούτε αλληλοαναιρούνται ούτε είναι τα μόνα που μπορεί να υπάρξουν» επισήμανε ο Γιούνκερ στην αρχή της ομιλίας του στην Ευρωβουλή, τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι στην παρούσα η φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιλέγει κανένα από τα πέντε σενάρια.
 
Τα σενάρια αυτά σε γενικές γραμμές είναι, με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, τα εξής:
 
* Σενάριο 1: "Συνεχίζουμε κανονικά" - Η ΕΕ των 27 επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θετικών μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα των κατευθύνσεων της Επιτροπής και της Δήλωσης την οποία προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη μέλη το 2016 στη Μπρατισλάβα.
 
* Σενάριο 2: "Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά" - Η ΕΕ των 27 επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε όλο και περισσότερους τομείς πολιτικής.
 
* Σενάριο 3: "Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα" - Η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα. Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών».
 
* Σενάριο 4: "Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο" - Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε τομείς όπου θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία. Το ενδιαφέρον και οι περιορισμένοι πόροι εστιάζονται σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής.
 
* Σενάριο 5: "Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα" - Τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις εγκρίνονται ταχύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζονται επίσης ταχύτερα.
 
Τέλος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε τα εξής:
 
«Πριν από 60 χρόνια, οι πατέρες της Ευρώπης επέλεξαν να ενώσουν την ήπειρο με τη δύναμη του νόμου αντί για τις ένοπλες δυνάμεις. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτά που έχουμε καταφέρει από τότε. Η πιο ζοφερή μας ημέρα το 2017 θα εξακολουθήσει να είναι πολύ πιο λαμπρή από οποιαδήποτε ημέρα πέρασαν οι πρόγονοί μας στο πεδίο μάχης. Καθώς εορτάζουμε την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, είναι καιρός για την ενωμένη Ευρώπη των 27 να διαμορφώσει ένα όραμα για το μέλλον της. Είναι καιρός για ηγεσία, ενότητα και κοινή βούληση. Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής παρουσιάζει μια σειρά από διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσε να επιλέξει να ακολουθήσει αυτή η ενωμένη ΕΕ των 27. Είναι η αρχή της διαδικασίας, όχι το τέλος, και ελπίζω ότι τώρα θα πραγματοποιηθεί ένας έντιμος και ευρύς διάλογος. Η μορφή θα ανταποκρίνεται στη λειτουργία. Κρατάμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η μοίρα της Ευρώπης των 27 είναι στα χέρια μας 
«Πού πας Ευρώπη των 27;». Με αυτό το «παλαιό ερώτημα, όσο και η ηλικία της ΕΕ», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης και τα πέντε σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η «ΕΕ των 27» έως το 2025.
 
«Τώρα είναι ο καιρός να χαράξουμε ένα όραμα για να μπορούμε να πορευτούμε χέρι-χέρι, ενωμένοι οι 27 προς το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να γίνει η συζήτηση σχετικά με τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ.
 
Ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι για πολύ καιρό οι προσδοκίες των πολιτών ήταν απομακρυσμένες από αυτά που έκανε η Ευρώπη. «Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη» είναι το ερώτημα, ανέφερε. Όπως σημείωσε, υπερβολικά συχνά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης περιορίζεται για το εάν χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Σήμερα, στη Λευκή Βίβλο, η Επιτροπή παρουσιάζει πέντε διαφορετικούς δρόμους (σενάρια) για το μέλλον της Ευρώπης, παρόλο που μπορούν να υπάρξουν πολύ περισσότερες δυνατότητες. Και τα πέντε αυτά σενάρια συζητούνται, άρα πρέπει να αναλυθεί και να εξεταστεί πού μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή καθενός από αυτά.
 
Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, το πρώτο σενάριο βασίζεται στη συνέχιση της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής. Το δεύτερο σενάριο είναι να επιλέξει η ΕΕ να επικεντρωθεί «μόνο στην ενιαία αγορά», όμως «η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από αγορές, αγαθά και υπηρεσίες». Το τρίτο σενάριο είναι όσοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη να κάνουν περισσότερα. «Είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ΕΕ να βαδίζουν μπροστά, πάντα με τον ίδιο ρυθμό;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιούνκερ. Αν δεν μπορούμε να συμβαδίζουμε θα πρέπει αυτοί που μπορούν περισσότερο να μπορούν να κάνουν κι άλλα βήματα προόδου, όπου τούς φαίνεται αναγκαίο. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αργότερα. Το τέταρτο σενάριο, θέλει την «ΕΕ των 27» να μπορεί να αποφασίζει από κοινού, να κάνει περισσότερα πράγματα ενωμένη, αλλά σε μικρότερο αριθμό τομέων.
Τέλος, το πέμπτο σενάριο σημαίνει ότι θα αποφασίζουν οι χώρες-μέλη να κάνουν περισσότερα μαζί, να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, όσον αφορά πχ τη βιώσιμη ανάπτυξη και την άμυνα.
 
Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι όλες αυτές οι προοπτικές είναι θεωρητικά εφικτές μπροστά μας, όμως εναπόκειται στα εθνικά Κοινοβούλια και στην κοινωνία των πολιτών να λάβουν τον λόγο και να πουν ποια από αυτά προτιμούν.
 
«Η μοίρα της Ευρώπης των 27 είναι στα χέρια μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατέληξε λέγοντας πως η Ευρώπη βασίζεται σε κοινές αξίες που δίνουν την πραγματική διάσταση στους λόγους για τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται. «Οι κοινές μας αξίες πρέπει να συνεχίσουν να μας ενώνουν: Ειρήνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη, έννομη τάξη, ισότιμη αξιοπρέπεια, ελεύθερος ανεξάρτητος Τύπος», σημείωσε.

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα
«Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Aντόνιο Ταγιάνι μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.
Ερωτηθείς γιατί επιλέγει να μην εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπου η Μαρίν Λεπέν έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ εφόσον εκλεγεί, ενώ αντίστοιχα είχε προχωρήσει σε «δυναμική παρέμβαση κατά της θέσης που είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε: «Είστε ο μοναδικός στην Ευρώπη που πιστεύει ότι ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό. O Έλληνας πρωθυπουργός με αγαπάει βαθιά όπως και οι Έλληνες. Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «εκτιμά πολύ» τον Έλληνα πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως τρέφει «βαθιά συμπάθεια ή ακόμα και αγάπη για τον ελληνικό λαό». Χαριτολογώντας δε έδειξε τον εκπρόσωπο Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά λέγοντας ότι από αυτόν ενημερώνεται καθημερινά για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη Μ. Λεπέν, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέρος της «προπαγάνδας» της.


______

Π. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ολοι οι Ελληνες να εκφράσουν την άποψή τους για την Ευρώπη

Ο στόχος της «Λευκής Βίβλου», την οποία παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος Γιούνκερ, είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, που θα ενισχύσει την ενότητα των 27 και θα γεφυρώσει τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια των τελευταίων κρίσεων. Αυτό θα είναι θετικό για την Ελλάδα, δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ . 
«Το μήνυμά μου προς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες», πρόσθεσε, «είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο που ξεκινάει από σήμερα και να εκφράσουν την άποψή τους για την Ευρώπη στην οποία θα ήθελαν να ζουν».

«Η Ελλάδα», τονίζει, «βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συμμετέχοντας στην ευρωζώνη αλλά και στη ζώνη Σένγκεν».
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε σενάρια, που αποτελούν «ρεαλιστικές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης των 27».
Η ευθύνη για την κατεύθυνση που θα πάρει η ΕΕ ανήκει στα κράτη μέλη. «Οι αρχηγοί των κρατών μελών θα κληθούν να συζητήσουν και να πάρουν θέση, πάνω σε αυτά τα σενάρια. Οι Ελληνίδες και Έλληνες πρέπει να διαμορφώσουμε την ελληνική άποψη για το τι είδους Ενωση θέλουμε να έχουμε στα επόμενα χρόνια».
Ο επόμενος σταθμός στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι η ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2017 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2017, με τελικό ορίζοντα τις επόμενες ευρωεκλογές, στις οποίες θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Καρβούνη:
Τι είναι η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ;
Χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζούμε στην πιο ανεπτυγμένη οικονομικά ζώνη του πλανήτη σε κατάσταση ειρήνης και ελευθερίας για δεκαετίες. Παρόλα αυτά οι κρίσεις των τελευταίων ετών έβγαλαν στην επιφάνεια ανησυχίες ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πολιτών. Είναι ευθύνη λοιπόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες.
Ξεκινάμε από σήμερα μια διαδικασία δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος μας είναι η ενότητα των 27 κρατών-μελών. Η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραθέτει επιλογές που ενισχύουν αυτή την ενότητα. Δεν μιλάμε για μια ακαδημαϊκή άσκηση που θα μείνει στα χαρτιά. Μιλάμε για ρεαλιστικές επιλογές του πώς μπορεί η Ευρώπη των 27 να συνεχίσει να χαράζει μια κοινή πορεία. Οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών θα κληθούν να συζητήσουν και να πάρουν θέση πάνω σε αυτά τα σενάρια. Μας αφορά λοιπόν άμεσα γιατί ως Ελληνίδες και Έλληνες πρέπει να διαμορφώσουμε την ελληνική άποψη για το τι είδους Ενωση θέλουμε να έχουμε στα επόμενα χρόνια.
Ποια είναι τα σενάρια;
Στη Λευκή Βίβλο περιγράφονται οι κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη κατά την προσεχή δεκαετία και κατ' επέκταση παρουσιάζονται πέντε σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ένωση μέχρι το 2025. Τα σενάρια είναι ενδεικτικού χαρακτήρα και θα μπορούσαν ακόμα και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Ο στόχος είναι να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την διαδρομή που θα χαράξει η ΕΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία με βάση τις πολιτικές επιλογές που θα πάρουν οι αρχηγοί της σήμερα. Συνοπτικά, τα σενάρια συμπεριλαμβάνουν από το να διατηρήσουμε την κατάσταση ως έχει, μέχρι να εστιάσουμε σε λίγες κοινές πολιτικές, όπως η ασφάλεια ή κοινωνικά θέματα, που όμως θα διαμορφώνονται με πιο αποδοτικό τρόπο ή και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ενοποίηση με περισσότερες κοινές αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες. Όλα τα σενάρια έχουν θετικά και λιγότερο θετικά στοιχεία. Η ουσία είναι ότι αν δεν υπάρχει κοινό όραμα τότε δεν θα υπάρχουν και αποτελέσματα. Η ευθύνη για την κατεύθυνση της ΕΕ ανήκει στα κράτη μέλη. Η Επιτροπή διευκολύνει την διαδικασία, όπως έκανε πάντα και θα συνεχίσει να το κάνει.
Γιατί τώρα; Δεν αποδυναμώνει μια τέτοια προσέγγιση την ΕΕ;
Αν όχι τώρα, τότε πότε; Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε ανακοινώσει ήδη από την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την δέσμευση της Επιτροπής να ανταποκριθεί στο έλλειμμα οράματος που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το Βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και με ορίζοντα την επέτειο των 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης, αυτή είναι η ευκαιρία μας να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε. Όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται η ΕΕ με αυτή την προσέγγιση αλλά το αντίθετο. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θέλουμε να έχουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη από πριν. Το Συμβούλιο Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου θα είναι η στιγμή πιστοποίησης της νέας Ευρώπης των 27. Είναι η στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν ότι υπάρχει κοινό Ευρωπαϊκό όραμα και να δεσμευτούν ως το ποιο θα είναι αυτό.
Γιατί παρουσιάζει η Επιτροπή σενάρια και όχι την δική της προτίμηση;
Μα φανταστείτε μια κατάσταση που η Επιτροπή λέει "έτσι θα προχωρήσουμε, είτε σας αρέσει είτε όχι". Θα μιλούσαμε για μια σίγουρη αποτυχία και θα ήταν λογικό. Η Επιτροπή έχει αφουγκραστεί τις ανησυχίες και δυσκολίες τω πολιτών που προέκυψαν ακριβώς από την αδυναμία των κρατών μελών να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Για παράδειγμα, κάποια κράτη μέλη θέλουν να προστατέψουν τους πολίτες τους από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά δεν θέλουν κοινή αμυντική πολιτική. Άλλα κράτη θέλουν να έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους για να μετακινούνται οι πολίτες τους αλλά κλείνουν τα σύνορά τους όταν αφορά αιτούντες άσυλο. Με αυτά τα σενάρια θέτουμε τα κράτη μέλη προ των ευθυνών τους και τους ρωτάμε ευθέως "τι Ευρώπη θέλετε;".
Ποιο είναι το προτιμότερο σενάριο για την Ελλάδα;
Δεν υπάρχει καλό ή κακό σενάριο για την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συμμετέχοντας στην ευρωζώνη αλλά και στην ζώνη Σένγκεν για παράδειγμα. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πορεία που θα ενισχύσει την ενότητα των κρατών μελών και θα γεφυρώσει τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια των τελευταίων κρίσεων. Αυτό θα είναι θετικό για την Ελλάδα. Το μήνυμά μου προς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο που ξεκινάει από σήμερα και να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το σε ποια Ευρώπη θα ήθελαν να ζουν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι και θα είναι στην καρδιά αυτών των ζυμώσεων για να εκφραστούν οι ανησυχίες αλλά και οι φιλοδοξίες των Ελλήνων σχετικά με την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
Ποια θα είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα;
Η Λευκή Βίβλος σηματοδοτεί την αφετηρία μιας διαδικασίας κατά την οποία η ΕΕ των 27 θα αποφασίσει για το μέλλον της Ένωσης. Για να ενθαρρύνει αυτόν τον διάλογο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα διοργανώσουν μια σειρά από «διαλόγους για το μέλλον της Ευρώπης» στις πόλεις και τις περιφέρειες της Ευρώπης, και φυσικά στην Ελλάδα. Ο ορίζοντάς μας είναι η ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2017. Αυτό θα είναι και το σημείο εκκίνησης της νέας πορείας για την Ευρώπη των 27. Εντέλει θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω των επιλογών που θα κάνουν στις επόμενες Ευρωεκλογές.
___________