............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου - Communauté Hellénique de Luxembourg

 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

Οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν στο Λουξεμβούργο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το καταστατικό του πρώτου σύλλογος Ελλήνων, με την επωνυμία "Amicale des Hellenes" (Σύνδεσμος Ελλήνων Λουξεμβούργου), δημοσιεύτηκε το 1975 και πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Πετυχάκης. Το 1968 έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες του κλιμακίου της NAMSA (Μονάδας Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ). Το 1981, με την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, έφθασαν περισσότεροι από 100 Ελληνες στο Λουξεμβούργο, ως υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και ιδρύθηκε ελληνική πρεσβεία και προξενείο. Το 1976 παραχωρήθηκε, από τον δήμο του Λουξεμβούργου, τριώροφο κτήριο στον αριθμό 3 της οδού Pulvermühl. Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται το σχολείο ελληνικής γλώσσας και η ελληνική πνευματική εστία.

Το 1986, επί προεδρίας Λεωνίδα Καρκούλια (1944-1994), τροποποιήθηκε το καταστατικό και ο σύλλογος μετονομάστηκε σε "Association des Hellenes du Luxembourg" (Σύλλογος Ελλήνων Λουξεμβούργου). Προσαρμόστηκε στο νέο νόμο του Λουξεμβούργου περί ASBL (μη κερδοσκοπικών σωματείων). Το 1994 ο σύλλογος εξέδωσε το περιοδικό ΣΕΛίδες (του οποίου κυκλοφόρησαν 4 τεύχη). Ο αριθμός των Ελλήνων του Λουξεμβούργου αυξάνεται συνεχώς. Το 1998 έφθασε τους 1.300, εκ των οποίων οι 1.100 άνω των 18 χρόνων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους του Λουξεμβούργου την 1η Ιανουαρίου 2009 ο αριθμός των Ελλήνων ήταν 1.562 (0,31% του συνολικού πληθυσμού). Το 2001 ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου, αντικαθιστώντας τον σύλλογο. Πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας ήταν ο Κώστας Παπαγεωργόπουλος. Τον Νοέμβριο του 2002 εκδίδεται το "Φαινόμενο του Λουξεμβούργου". Μια φιλόδοξη προσπάθεια που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της συντακτικής επιτροπής.

Τον Μάιο του 2005 ο Σύλλογος Φίλων της Ελλάδας (Les Amis de la Grèce asbl) και η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου θεσμοθετούν το βραβείο Ελληνο-Λουξεμβουργιανής Φιλίας "Henri et Madeleine Muller". Τα έσοδα του βραβείου προέρχονται από χορηγίες και τις πωλήσεις της μετάφρασης της Οδύσσειας στη λουξεμβουργιανή γλώσσα, από τον φιλέλληνα καθηγητή Henri Muller. H πρώτη απονομή του βραβείου έγινε τον Ιανουάριο του 2007, στον Guy Wagner, συγγραφέα και βιογράφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Κοινότητα εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), την επιτροπή διασύνδεσης και συνεργασίας των συλλόγων των αλλοδαπών (CLAE - Comite de Liaison et d’Action des Etrangers), το Εθνικό Συμβούλιο Αλλοδαπών (CNE - Conseil National des Etrangers) και συνεργάζεται με τα συμβουλευτικά συμβούλια των δήμων για τους αλλοδαπούς (CCE - Commissions Consultatives pour Etrangers).

Οι Έλληνες στο Λουξεμβούργο έχουν δημιουργήσει και άλλους συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Κρητών (ιδρύθηκε το 1993), ενώ στα πλαίσια του Πολιτιστικού Ομίλου (Cercle Culturel) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ιδρυθεί οι ακόλουθοι σύλλογοι:



Η Ελληνική Κοινότητα και/ή σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους και φορείς, διοργανώνει τακτικές γιορτές, επ’ευκαιρία του Νέου Έτους, των Απόκρεω και του Πάσχα. Καλεί συχνά Έλληνες καλλιτέχνες για συναυλίες και εκθέσεις, καθώς επίσης και επιστήμονες για παντός τύπου διαλέξεις. Τέλος, προσπαθεί να αξιοποιήσει το εντόπιο δυναμικό για τη δημιουργία μιας πλούσιας πολιτιστικής ζωής.


Βασικό έσοδο της Κοινότητας είναι οι συνδρομές και συνεισφορές των μελών της, αλλά έχει λάβει και έκτακτες επιχορηγήσεις.

Βασικός σκοπός της Ελληνικής Κοινότητας παραμένει η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων του Λουξεμβούργου, η αλληλοβοήθεια και η προσαρμογή στη ζωή της χώρας.
~~~~~~~~~~~

Ενημερωτικό Δελτίο - Κανάλι30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου