............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ρομάνο Πρόντι: «Σταματήστε τους Γερμανούς!»

prodi.jpg


Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει «βαριά και απρόσμενη» τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για περιορισμό των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

*
Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τους Γερμανούς, προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και μια από τις σημαντικότερες μορφές της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς την προηγούμενη δεκαετία- Ρομάνο Πρόντι.
Σε χθεσινό του άρθρο στην Il Messaggero, o Πρόντι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα στοπ στην «απαράδεκτη επιχείρηση-αστραπή της Γερμανίας».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστηρίζει ότι η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε σχεδιάσει την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ, και των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων ηγετών της Ευρώπης από την άλλη πλευρά, που ήταν αντίθετοι.
Ο συμβιβασμός αυτός, παρότι απέτρεψε τα χειρότερα, είναι κακός επειδή «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβου και θέτει τις προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».
Ο κεντροαριστερός πολιτικός εστιάζει όμως τα βέλη του και στο σχέδιο που εξυφαίνουν Σόιμπλε και γερμανικό κατεστημένο για τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «Γερμανική Ευρώπη».
Χαρακτηρίζει «βαριά και απρόσμενη» τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για περιορισμό των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταβίβαση των πιο λεπτών αποφάσεων οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας αρχής τεχνοκρατών, «με πλήρεις δικαιοδοσίες και υπό τον έλεγχο του Βερολίνου».
«Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Σόιμπλε θα πρέπει να ερμηνευτούν ως επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «αισθάνεται την πολιτική και ηθική υποχρέωση να αντιταχθεί απέναντι σε αυτές. «Δεν πρόκειται απλά για ένα πρόβλημα νομικής φύσεως», σημειώνει, «αλλά για μια πολιτική στροφή, [...] η Γερμανία μετατρέπει την ευρωζώνη σε σφαίρα επιρροής της, όπως είπε πριν από λίγο καιρό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ».
Ο Πρόντι προειδοποιεί ότι έτσι υπονομεύονται τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης και ζητά να υπερισχύσει η πολιτική, με τη σύγκληση ευρωπαϊκής συνόδου, στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος αρχηγοί κυβερνήσεων, θεσμών και κομμάτων και να συζητηθούν τα συμφέροντα, οι στόχοι και οι λόγοι συνύπαρξης των μελών της Ενωσης.
Η άλλη πλευρά πάντως όχι μόνο δεν φαίνεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, αλλά αντίθετα συνεχίζει να τεντώνει το σχοινί επικίνδυνα, προβοκάροντας όλο και πιο πολύ τους εταίρους του ευρωπαϊκού Νότου.
Χθες, ο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, επιχειρηματολόγησε ανοιχτά υπέρ της θέσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αφαίρεση του δικαιώματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων για το δημόσιο έλλειμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάθεσή του σε ανεξάρτητο θεσμό.

Ζητούν κυρώσεις

Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag, ο Κάουντερ τόνισε ότι «ο Σόιμπλε έχει δίκιο, η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τους κανόνες που έθεσε η ίδια. [...] Δεν γίνεται η Γαλλία να μην μπορεί και πάλι να ελέγξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της! Εχουμε ένα όριο, το 3%. Εάν αυτό ξεπεραστεί, πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Είναι λάθος το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πολιτικούς λόγους, κάνει πίσω σε αυτό. Γι' αυτό ο κ. Σόιμπλε δικαίως ζητά να αφαιρεθεί αυτός ο έλεγχος από την Επιτροπή και να δοθεί σε έναν ανεξάρτητο θεσμό ελέγχου. Μπορούμε να μιλήσουμε πολιτικά για πολλά στην Ευρώπη. Θέματα σταθερότητας όμως πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε όχι με πολιτικό τρόπο, αλλά με βάση τους κανόνες».
Τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες πάντως παραβίασαν επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αλλά οι σημερινές πολιτικές ελίτ της Γερμανίας δεν θέλουν να θυμούνται το παρελθόν. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τις πολεμικές επανορθώσεις.


____________
http://www.efsyn.gr/arthro/stamatiste-toys-germanoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου