............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η Γερμανία τίμησε στην Αθήνα τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ για τη συμβολή του στην ελληνογερμανική φιλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ




Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα λαμπερή τελετή στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, η Γερμανία τίμησε το βράδυ του Σαββάτου με τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας τον καθηγητή και ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για το ακαδημαϊκό έργο του και την προσφορά του στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων. «Υπάρχουν μετάλλια που τιμούν έναν άνθρωπο και υπάρχουν και άνθρωποι που τιμούν ένα μετάλλιο. Απόψε έχουμε τη δεύτερη περίπτωση» ανέφερε κατά την προσφώνησή του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, καλωσορίζοντας τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ και τη σύζυγό του, Ελένη.
Ο κ. Πλέτνερ είπε πως είναι τιμή και χαρά για τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση να απονείμει εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας στον Χάγκεν Φλάισερ και, απευθυνόμενος στους δεκάδες προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων την υπουργό Πολιτσμού Μυρσίνη Ζορμπά και ακαδημαϊκούς, είπε πως με την ευκαιρία αυτή «θα πρέπει να γιορτάσουμε και την ελληνογερμανική συνύπαρξη».

Γενς Πλέτνερ: Ο Χάγκεν Φλάισερ είναι μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας
Καλώντας στο βήμα τον Χάγκεν Φλάισερ για να του απονείμει εκ μέρους του Γερμανού Προέδρου τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Γενς Πλέτνερ είπε: «Σας τιμούμε για δύο λόγους. Αφενός για την ακούραστη αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας -σας είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό, γιατί όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να κοιτάξει τον άλλον και δεν μπορεί να διαμορφώσει ένα καλό μέλλον-, αφετέρου ως μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, ως έναν άνθρωπο με δύο πρόσωπα και δύο διαδρομές. Όταν σας ρώτησα κάποτε ‘τι είστε, Έλληνας ή Γερμανός;', είπατε ‘είμαι και τα δύο, όπως οι Γερμανοί ξυπνώ νωρίς το πρωί και όπως οι Έλληνες πηγαίνω αργά για ύπνο'».
Καταχειροκροτούμενος και με εμφανή τη συγκίνησή του, ο καθηγητής Φλάισερ, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια διαμένει στη χώρα μας και διδάσκει σε ελληνικά πανεπιστήμια, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στη Γερμανία και τον πρέσβη για την τιμή αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε «δυο διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος και πατρικούς μέντορες τους», όπως είπε, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Νίκο Σβορώνο για τη βοήθεια που του προσέφεραν κατά τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα. «Αμφότεροι συνέβαλαν σε μια καλύτερη κατανόηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά και των ελληνικών εσωτερικών πραγμάτων, κατά κάποιο τρόπο ανοίγοντας μου την πόρτα για τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών» ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας.

Φλάισερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να δοθούν περισσότερες υποτροφίες στα νέα παιδιά
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χάγκεν Φλάισερ χαρακτήρισε σημαντική τη βράβευση αυτή, και τόνισε την ανάγκη να δοθούν περισσότερες υποτροφίες για τα νέα παιδιά. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξέφρασε τη βούλησή του να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.
Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά
Για τον καθηγητή Φλάισερ και τη σημασία του έργου του μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας της εκδήλωσης, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. «Στο πρόσωπο του καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ τιμούμε τον ιστορικό που μέσα από έρευνα δεκαετιών αποκάλυψε τα εγκλήματα της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα και τεκμηρίωσε την πραγματική τους διάσταση. Ο ίδιος εργάστηκε συστηματικά και ακατάπαυστα, ώστε η μνήμη αυτή να μείνει ζωντανή και με τα βιβλία και τους μαθητές του καλλιέργησε μια δημοκρατική αντιφασιστική κουλτούρα. Αυτές τις μέρες, που πλησιάζει η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε σε βάθος την ιστορία, τις ρίζες και τα εγκλήματα του ναζισμού στη χώρα μας αλλά και σ' ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε η κ. Ζορμπά.
________

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Brexit: Με αγκάθια μετανάστευση και Ιρλανδία η σύνοδος τον Νοέμβριο

  Brexit, Βρετανία, Βρυξέλλες, μετανάστες, Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Ένωση    

brexit.jpg

ID 73610919 © Carlos Caetano | Dreamstime.com
18.09.2018, από την: efsyn.gr
Με μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 15 Νοεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας. Παραμένουν τα αγκάθια των συνόρων με την Ιρλανδία, αλλά και της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών, εν όψει της συμφωνίας για το Brexit. Εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ζάλτσμπουργκ αύριο Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί η τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή του προς τα 28 κράτη-μέλη, αναφέρει ότι μεταξύ άλλων θα συζητήσουν «την πιθανότητα σύγκλησης ενός ακόμα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοέμβριο». Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες σε κάποιο βαθμό οφείλονται και στα εσωκομματικά των Συντηρητικών στη Βρετανία, όπου αμφισβητείται ανοιχτά η Τερέζα Μέι κυρίως από τους οπαδούς του «σκληρού Brexit», η Ε.Ε. πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα οδηγήσουν σε λύση έως τον Νοέμβριο. «Πιστεύω ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, είναι μια εξαιρετική βάση για έναν συμβιβασμό», δήλωσε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα σύνορα με την Ιρλανδία

Ωστόσο τόνισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια ξεκάθαρη λύση για τα σύνορα Βρετανίας και Ιρλανδίας. «Είμαστε έτοιμοι, συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως την Ιρλανδία. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη, αποδεκτή λύση για το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε μια εύλογη λύση έως τον Νοέμβριο….Έχω την αίσθηση ότι αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Ο Αυστριακός ομόλογός του, Γκερνότ Μπλούμελ, από τη δική του πλευρά δήλωσε ότι εναπόκειται στη Βρετανία να βρει τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε. «Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη έχουν ξεκάθαρη γραμμή για το Brexit», δήλωσε. «Ήταν απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει», αλλά «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιλυθούν ζητήματα για τα μελλοντικά σύνορα της Ε.Ε. με τη Βόρεια Ιρλανδία». Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ υποστήριξε ότι η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση.
Μιλώντας στο Spiegel Online, υποστήριξε ότι οι βρετανικές προτάσεις «είναι μέχρι στιγμής οι μοναδικές προτάσεις που εγγυώνται ομαλό εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. και λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα προβλήματα στην Ιρλανδία. Δεν έχω δει καμία άλλη αξιόπιστη εναλλακτική, είτε από εδώ είτε από την ευρωπαϊκή πλευρά». «Η θέση μας παραμένει ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας και ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε επίσης. Χαρακτήρισε τη σύνοδο στο Ζάλτσμπουργκ «σημαντικό ορόσημο». «Έχουμε ήδη κάνει εκτεταμένους συμβιβασμούς. Έχουμε δείξει ότι είμαστε πολύ ρεαλιστές και φιλόδοξοι. Τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit.

Τέλος στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών

Το άλλο αγκάθι είναι η ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία. Σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό (MAC) στη Βρετανία, μετά το Brexit η χώρα δεν θα μπορεί να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της, και φυσικά την πρόσβασής τους την αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Καναδά, που έχει ένα «προτιμησιακό» σύστημα. Η έκθεση της MAC αναφέρει ότι μετά το Brexit ίσως η Βρετανία να μην έχει πλήρη ελευθερία στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής της πολιτικής και ότι αυτή ίσως να είναι αντικείμενο της συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου για τη συμφωνίας μετάβασης.
Αλλά, καταλήγει, αν τελικά το ζήτημα της μετανάστευσης μείνει εκτός συμφωνίας το Λονδίνο «θα πρέπει να είναι ανοιχτό στην είσοδο μεταναστών από την Ε.Ε., αλλά κλειστό όσον αφορά τρίτες χώρες». Η έκθεση αναφέρει ότι παρά την ελεύθερη είσοδο πολιτών της Ε.Ε. στην Βρετανία μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ουσιαστική επίπτωση ούτε στη διαμόρφωση των μισθών ούτε στην ανεργία, και ότι παρά τα επιχειρήματα των αντίπαλων πλευρών όσον αφορά το Brexit η μετανάστευση «δεν είχε ούτε τεράστιες αρνητικές συνέπειες ούτε τεράστια ωφελήματα». Ωστόσο, σημειώνεται, «αναμφισβήτητα στις περισσότερες περιπτώσεις ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι μετανάστες» και αυτό είναι κάτι «που πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους και οι διαπραγματευτές». Γι' αυτό προτείνει μη προνομιακή μεταχείριση για τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να διευκολύνει τους εξειδευκεμένους εργαζόμενους να μεταναστεύουν αντί αυτούς με χαμηλά προσόντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Κραχ» στην αγορά ακινήτων φοβάται η Τράπεζα της Αγγλίας
Ειδική σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο μελετά η Ε.Ε.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Απειλές της ιταλικής κυβέρνησης προς «μη φιλικές» εφημερίδες

di-maio-630.jpg

Λουίτζι ντι Μάιο | AP Photo/Andrew Medichini
Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο ένας από τους δύο ισχυρούς άνδρες της λαϊκιστικής ιταλικής κυβέρνησης, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των εφημερίδων κατηγορώντας τις ότι «μολύνουν τη συζήτηση» και απειλώντας να αποσύρει απ' αυτές τις διαφημίσεις εταιρειών του δημοσίου. «Οι εφημερίδες (...) μολύνουν καθημερινά πλέον τη δημόσια συζήτηση και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν χάρη και στο χρήμα της συλλογικότητας», κατήγγειλε μέσω facebook ο επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S). Στον επόμενο ιταλικό προαϋπολογισμό «θα προβλέψουμε μια μείωση των έμμεσων δημόσιων συνεισφορών (στον Τύπο) και ετοιμάζουμε μια επιστολή προς τις εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει συμμετοχές για να τους ζητήσουμε να σταματήσουν να πληρώνουν τις εφημερίδες» αγοράζοντας διαφημιστικό χώρο, προειδοποίησε.
Όπως και ο ιδρυτής του, ο Μπέπε Γκρίλο, το M5S είναι πεπεισμένο πως τα κλασικά μέσα ενημέρωσης επιθυμούν να αποτύχει το κυβερνητικό πείραμά του με σύμμαχο την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο Ντι Μάιο και οι υπουργοί του M5S, όπως και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και αριθμός υπουργών της Λέγκαw, επικοινωνούν κυρίως μέσω facebook και twitter, μην παραλείποντας ποτέ να επικρίνουν τον παραδοσιακό Τύπο και τα περιεχόμενά του στο όνομα της υπεράσπισης του «λαού» εναντίον του «κατεστημένου». «Δεν είναι δημοσιογραφία, είναι απλώς προπαγάνδα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ που πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει», υποστήριξε ο 32χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι επίσης υπουργός Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης. «Δεν διαβάζω τις ιταλικές εφημερίδες για να ενημερωθώ (...) αλλά μόνο για να καταλάβω με ποιoν τρόπο θέλουν να μας επιτεθούν», πρόσθεσε. Ο Ντι Μάιο, ο οποίος δεν είχε κάνει παρά μια βουλευτική θητεία στις τάξεις της αντιπολίτευσης πριν φtάσει στην εξουσία, «δεν είναι συνηθισμένος στην πίεση του Τύπου και στο γεγονός ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος», διαβεβαιώνει ο Ραφαέλε Λορούσο, γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας του Ιταλικού Τύπου (FNSI), απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο Ντι Μάιο και ο σύμμαχός του, Ματέο Σαλβίνι, «προκρίνουν τα κοινωνικά δίκτυα επειδή έτσι μιλούν απευθείας σ' αυτούς που τους συμπαθούν και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν», προσθέτει.
Στη διάρκεια της ημέρας, οι δύο άνδρες πολλαπλασιάζουν τα βίντεο στο Facebook και τα μηνύματα στο Twitter. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σαλβίνι υποστήριξε πως ένα από τα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook το είδαν 8 εκατομμύρια άνθρωποι, «αριθμός πολύ μεγαλυτερος απ' ό,τι σ' ένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης». Η επίθεση από την πλευρά του επικεφαλ;hς ενός κινήματος, που προτείνει την άμεση δημοκρατία μέσω του Ίντερνετ και καταφέρεται τακτικά εναντίον των «fake news» του παραδοσιακού Τύπου, προκαλεί ανησυχίες στην κορυφή του κράτους. Έτσι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα υπερασπίστηκε τον Τύπο υπογραμμίζοντας πως «η άνευ όρων ελευθερία του Τύπου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας», σε μήνυμα που απηύθυνε προς τις εφημερίδες της Σικελίας.
«Στον δυτικό κόσμο στον οποίο ζούμε προς το παρόν, η ζωτικότητα των εφημερίδων θεωρείται δείκτης για τη δημοκρατία και το ενδιαφέρον για τα κοινά», γράφει από την πλευρά του ο Έζιο Μάουρο, για χρόνια διευθυντής δύο εφημερίδων, σε άρθρο που δημοσιεύεται από τη La Repubblica. «Στον ξεχωριστό κόσμο του Ντι Μάιο, οι εφημερίδες είναι εχθροί, παρείσακτοι, λαθραίοι και παράσιτα», προσθέτει ο Μάουρο εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξετάζει ο επικεφαλής του M5S «αποκαλύπτουν ότι φοβάται μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πλουραλιστική και αυτόνομη κοινή γνώμη». Ο Ντι Μάιο καταφέρθηκε επίσης εναντίον της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία έχει στόχο να συνεισφέρουν οικονομικά οι γίγαντες του Ίντερνετ για τα καλλιτεχνικά περιεχόμενα και τα άρθρα που χρησιμοποιούν και έλαβε την Τετάρτη το πράσινο φώς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, πρόκειται για «ντροπή»: «με τη δικαιολογία αυτής της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποίησε εκ των πραγμάτων την προληπτική λογοκρισία». «Θα είναι αληθινή ευχαρίστηση να δούμε μετά τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές» του Μαΐου 2019 «μια εντελώς ανανεωμένη κοινοτική ηγετική τάξη που ούτε καν θα σκέφτεται να περάσει τέτοιες βρωμιές», κατέληξε.
_________

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Independent: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ως ανταλλαγή για συναίνεση στο Brexit

Εφημερίδα Independent


«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια. Με την Τερέζα Μέι να τρέχει τριγύρω στην ΕΕ προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, έχει δίκιο η Ελλάδα που διερευνά την πιθανότητα να φέρει τους θησαυρούς στην πατρίδα», επισημαίνει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο ιστορικός και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ.
«Φαίνεται απίθανο ότι μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Όρος κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», προσθέτει. «Ωστόσο έπειτα από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», υπογραμμίζει.
«Η χρονική στιγμή που επελέγη για την επιστολή αυτή της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη σημασία», τονίζει, εξηγώντας ότι «η δεινοπαθούσα στρατηγική της Τερέζα Μέι για να επιτύχει το Brexit θα απαιτήσει εν τέλει τη συναίνεση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ξεχωριστοί διπλωματικοί γύροι με κάθε χώρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία –απόλυτα κατανοητό– να διερευνήσει για πιθανά ανταλλάγματα, στα οποία ελπίζει να περιληφθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Όπως δείχνει η πρόσφατη αυτή εισαγωγή που έκανε η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, μια μέρα το κοινοβούλιο μπορεί να κληθεί να πάρει μια απόφαση στην υπόθεση των Μαρμάρων και ίσως αυτή η μέρα να είναι σύντομα», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «ίσως ο λυπηρός λόγος για τον οποίο ακόμη και αναλογιζόμαστε να δώσουμε περιεχόμενα του Βρετανικού Μουσείου στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τόσοι λίγοι Βρετανοί καταλαβαίνουν ή νοιάζονται τι είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα».
Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον τους «θα πρέπει να είναι λογική και υπεύθυνη», καταλήγει ο καθηγητής Σέλγουντ, σημειώνοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε ένα φτηνό χαρτί στη χαοτική παρτίδα πόκερ του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://hellenique.blogspot.com/